Printre multitudinea de castele și conace din județul Mureș, Castelul Teleki din Gornești este considerat una dintre cele mai interesante atracții din zonă. Aici ne-am oprit și noi într-o frumoasă zi de vară, pentru a ne delecta cu farmecul unui castel nobiliar, despre care citisem că este supranumit cel mai frumos castel din Ardeal sau comoara Mureșului.
Despre Castelul Teleki am aflat căutând obiective turistice care pot fi vizitate de cei ce ajung prin județul Mureș și, cum noi înșine ne aflam în această parte a țării, am zis că o plimbare la castel într-o zi de weekend ar fi binevenită. Am sunat la un număr găsit pe internet, mi s-a spus că este deschis castelul și că intrarea nu se plătește, dar că se pot face donații de către cei care doresc să facă acest lucru.
Sâmbătă dimineața ne-am dus la castel, unde în fața intrării principale mai așteptau câțiva turiști să intre să-l viziteze. Până la urmă a fost mai bine așa, intrarea nu a mai fost liberă, cum ni s-a spus, dar am beneficiat de un ghid care ne-a purtat prin întreg castelul și ne-a oferit mult mai multe informații față de cum le-am fi aflat noi dacă am fi umblat singuri prin castel, rămânând deschisă și opțiunea de a face donații pentru castel.
Castelul Teleki din Gornești se află pe strada Principală a satului, mai precis pe DN15 care leagă Reghinul de Târgul Mureș, de care îl despart cam 17 km. Deși intrarea în curtea castelului nu are deschidere spre drumul național, clădirea și parte din parc se văd de la șosea, așa că oricine trece prin Gornești poate găsi ușor locația.
După cum am aflat, castelul Teleki din Gornești a fost constuit între anii 1772-1778, în stil baroc de Grassalkovich (clădire amplasată în mijlocul unui parc), și terminat în 1803. A aparținut, bineînțeles, familiei Teleki, una dintre cele mai importante familii din Transilvania, înnobilată la 24 februarie 1409 de către împăratul Sigismund de Luxemburg, când a primit și blazonul care înfățișează capra neagră. Poate cel mai important nume al aceste familii este acela al lui Mihály Teleki (1634-1690), cel care a deținut și funcția de cancelar al Transilvaniei în perioada domniei principelui Mihai Apafi I. Cum principele era un domnitor slab, cancelarul Teleki era adevăratul conducător al Transilvaniei, fapt ce a favorizat acumularea unei averi considerabile.
Castelul Teleki din Gornești a fost ridicat pe locul unei cetăți construite parțial din piatră, cu două bastioane și două turnuri mai mici. Cetatea, înconjurată de un șanț de apărare și cu o intrare principală prevăzută cu un pod mobil, a ajuns în posesia cancelarului Mihály Teleki. Ani mai târziu, un alt nume al acestei familii își lasă amprenta asupra edificiului din Gornești. Este vorba despre László Teleki, cel care în anul 1772 a demolat vechea cetate aflată într-un stadiu de degradare avansat și, refolosind pereții de fundație și pivnițele cu arcade ale acesteia, a început clădirea castelului pe care îl putem vizita și astăzi, dar și amenajarea unei frumoase grădini de inspirație franceză. Clădirea castelului, în formă de U, este în stil baroc și a fost construită după planurile arhitectului Andreas Mayerhofer din Salzburg. Constuit în mai multe etape, construcția atinge stadiul final în 1803. Un alt membru al familiei Teleki îmbunătățește mult estetica locului, József Teleki, cel care încheie lucrările la castel și transformă grădina formată în jurul clădirii într-un parc de inspirație englezească.
Imediat ce pătrunzi în curtea edificiului, ești impresionat de monumentalitatea clădirii și de podul din cărămidă, cândva mobil, care traversează șanțul de apărare din jurul castelului și duce către intrarea principală a acestuia. Prin amabilitatea ghidului, am aflat detalii interesante despre castel: construit în formă de U, castelul are o aripă principală impunătoare și două aripi laterale mai simple, dar cu pavilioane mansardate în colțuri. Partea principală este prevăzută cu un acoperiș arcuit și un mic turn cu ceas. Compusă din subsol, parter, etaj și pod, clădirea castelului impresionează prin faptul că are 52 de camere și 365 de ferestre ale sale, simbolizând săptămânile și zilele anului.
Din păcate, așa cum s-a întâmplat cu majoritatea clădirilor istorice de la noi din țară, și Castelul Teleki din Gornești a avut parte de perioade de distrugere: la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul este jefuit, biblioteca cu aproximativ 6000 de exemplare distrusă, mobilierul furat, astfel încât originale din tot ce se poate vedea în prezent mai sunt scara și tâmplăria interioare, tencuiala din salonul mare, candelabrele și două sobe de teracotă albă. În 1956, castelul este transformat în spital pentru copiii bolnavi de tuberculoză, mărturii ale acestei perioade fiind o cameră pictată cu desene pentru copiii și o Alba-ca-Zăpada hidoasă amplasată deasupra heleșteului din curtea castelului.
După vizitarea interiorului, am ieșit în curtea interioară a castelului, vegheată de câteva statui și am vizitat parcul dendrologic în mijocul căruia este așezat castelul. În curtea de la Castelul Teleki din Gornești pot fi admirați în jur de 500 de castani, frasini, salcâmi, stejari sau nuci, iar ghidul a fost mândru să ne arate și un minunat exemplar de Ginkgo biloba, vechi de peste 250 de ani, cel care toamna umple pământul în jurul lui cu un minunat covor de frunze aurii. Parcul a fost împodobit și cu numeroase statui alegorice sau cu busturile Marchizului de Mirabeau sau cel al regelui Ludovic al XVI-lea. Concret, parcul deține 11 statui împărțite în două categorii: 7 sculpturi ce reprezentă zei din Antichitate, și 4 care reprezentă tipuri umane satirizate din istoria Franței.
Un frumos heleșteu, plin cu flori de nufăr duce până sub podul care traversa cândva șanțul de apărare. Din păcate însă, nu ne-am putut apropia prea mult de heleșteu, datorită numeroșilor țânțari care roiau continuu. Am preferat să ne retragem și să îl privim de sus, de lângă Alba-ca-zăpada cea urâtă.
Castelul Teleki din Gornești se află în momentul actual în posesia familiei Teleki, care, după ce l-au recâștigat în instanță, l-au introdus în circuitul turistic și bine au făcut, căci clădirea și parcul impresionează și oferă prilej de meditație la vremurile de altădată, dar și de relaxare și bucurie sufletească. Intrat din anul 2023 în renovare, sunt convinsă că acest castel va înflori și va atrage în viitor din ce în ce mai mulți turiști interesați să cunoască pe viu istoria frumosului nostru Ardeal.
Că familia Teleki a fost o familie renumită în Transilvania stau mărturie și numeroasele castele ridicate de această familie. Unele dintre ele, deosebit de frumoase, sunt lăsate pradă degradării, altele au fost introduse în circuitul turistic, în timp ce unele clădiri aparține încă administrației. Edificatoare sunt fotografiile de mai jos, sursă foto: Wikipedia.