Popasul lui Vodă din Borșa
Acasă Destinații turistice

Popasul lui Vodă din Borșa

Popasul lui Vodă din Borșa

Popasul lui Vodă din Borșa este locul pe care îl consider unul dintre cele mai frumoase și mai bine amenajate locuri pe care le-am văzut în acest oraș. 

La invitația unor prieteni, am făcut o călătorie de o zi în orașul Borșa, oraș aflat în inima Maramureșului. Nu știu de ce, dar ani și ani la rând, exact acest lucru a însemnat Borșa pentru mine: orașul reprezentativ pentru ceea ce înseamnă tradiția, obiceiurile și cultura maramureșene. Acum aveam să văd în sfârșit acest oraș care, în opinia mea, avea să scoată în evidență tot ce are mai bun și mai interesant această frumoasă zonă din țara noastră. 

Borșa însă nu m-a impresionat așa cum mă așteptam. Am găsit un oraș înghesuit, agitat, cu multe mașini trudindu-se să înainteze pe o șosea mult prea îngustă pentru cât ar fi fost nevoie. Ca oriunde în altă parte, și aici ruina se împletea cu noul, căci cam așa e pe la noi, atunci când se construiește ceva, nu se înlocuiește ceea ce este degradat, ci se constuiește alături, așa că mai peste tot, Borșa înseamnă clădiri frumoase și moderne, îmbietoare pentru turiști, aflate la câțiva pași de construcții ruinate, lăsate pradă paraginii. Cât despre tradiții și obieciuri specifice zone, poate pentru că nu am stat în Borșa decât o zi, nu am văzut nimic de genul acesta. 

Prietenii noștri au fost însă gazde desăvârșite, iar pe parcursul întregii zile  pe care am petrecut-o alături de ei, s-au străduit să ne facă șederea cât mai plăcută. Așa se face că dimineața, imediat ce i-am întâlnit în Borșa, ne-au condus spre un loc de popas știut de ei, unde să bem o cafea și să facem planurile pentru ziua respectivă. Așa am ajuns la Popasul lui Vodă din Borșa.

Popasul lui Vodă din Borșa

Locația, cunoscută și sub denumirea Pensiunea Perla Maramureșului, este situată pe strada Victoriei, la doar 2 km de centrul orașului Borșa. Încă din stradă impresionează zidul de piatră, cu porți largi din fier forjat, de unde pornește o alee lungă, pietruită, străjuită de arbuști și coniferi, ce duce până în interiorul curții. Aici se deschide un adevărat parc, în care admiri pajiștea verde, copacii aducători de umbră binecuvântată, un mic lac viețuit de rățuște și terasa restaurantului cu iazurile amenajate pentru păstăvi, peste care se întinde un frumos pod de lemn, ce face legătura între restaurant și curte.

Popasul lui Vodă din Borșa
Popasul lui Vodă din Borșa

Nu este greu să îți dai seama că locația este bine întreținută și că acolo există mult bun-gust și atenție la detalii. Nu este greu nici să îți dai seama de unde vine denumirea Popasul lui Vodă. Chiar lângă resturant, spre capătul aleii ce vine de la poartă, tronează o impunătoare statuie din bronz a domnitorului Bogdan Vodă. Ca turist venit prima dată acolo nu poți să nu te oprești să o admiri și să apreciezi modul în care o bucățică din istoria neamului este atât de bine pusă în evidență într-un loc frecventat de turiști.

Bustul voievodului Bogdan I a făcut parte, din câte am citit, dintr-o lucrare artistică realizată încă de pe vremea comunismului, din inițiativa primarului comunei Cuhea, astăzi comuna Bogdan Vodă. Primarul de atunci și-a dorit foarte mult să ridice un monument impresionant prin care să cinstească gloria domnitorului întemeitor de țară. Deși a făcut multe demersuri, autoritățile comuniste nu i-au aprobat ridicarea unui monument care să-l imortalizeze pe voievodul Bogdan călare, în schimb a primit dreptul de a construi un dinozaur pe care să-l doneze apoi Muzeului Antipa. Construirea dinozaurului a fost acoperire pentru construirea statuii ecvestre. După revoluție, cele două lucrări, dinozaurul și domnitorul călare au fost abandonate. Primarul și-a văzut în cele din urmă visul împlinit, în 2008 fiind inaugurat în comuna Cuhea un monument impresionat ce îl reprezintă pe voievodul Bogdan I călare, înconjurat de 5 soldați, în picioare. Din vechea statuie ecvestră a domnitorului, bustul acestuia a fost desprins de pe cal și vândut unui om de afaceri din Borșa. Este chiar monumentalul bust din incinta complexului Popasul lui Vodă, care, restaurat și frumos pus în valoare, a dat numele și farmecul acestui loc. 

Popasul lui Vodă oferă turiștilor loc de cazare în 10 căsuțe dotate cu baie proprie, pat matrimonial și canapea extensibilă, capacitatea maximă de cazare fiind astfel de 40 de persoane. Noi nu am vizitat căsuțele, căci nu am fost interesați de acestea, dar am petrecut timp plăcut pe terasa restaurnatului și ne-am delectat cu priveliștea pajiștii verzi, a lacului și a iazului de pești. Pe lângă restaurantul cu terasă exterioară, turiștii au la dispozitie și bar, grădină, loc de joacă pentru copii, foișor pentru grătar, internet gratuit și prosibilitatea de a lua masa la orice oră doresc. Pentru noi a fost o plăcere să stăm pe terasa restaurantului la acea oră a dimineții, să ne delectăm cu o cafea caldă și să privim grădina verde și frumos întreținută a complexului. 

Un alt element care ne-a plăcut mult a fost iazul amenajat pentru creșterea păstrăvului. Iazul construit din piatră, mărginit de parapeți de lemn, pentru protejarea copiilor și a turiștilor în general, traversat de un pod realizat din lemn cu capetele străjuite de două animăluțe specifice zonei montane, aduce un plus de frumusețe acestui loc. Am văzut în apele curate păstrăvi frumoși și sănătoși, semn că cineva de acolo iubește aceste vietăți, iar dragostea omului era vizibilă chiar în felul în care era îngrijit locul acela acvatic. 

Popasul lui Vodă din Borșa
Popasul lui Vodă din Borșa
Popasul lui Vodă din Borșa

Am plecat de la Popasul lui Vodă din Borșa impresionați de frumusețea, curățenia și căldura primitoare a acelui loc. Dacă sunteți în trecere prin Borșa și sunteți în căutarea unui loc de cazare, Popasul lui Vodă este un loc minunat pentru a face popas aici. Acest complex turistic, ca și alte locuri pe care le-am mai vizitat în acea zi în Borșa mi-au dovedit că, deși orașul nu mi-a lăsat o impresie tocmai bună, oamenii din Borșa știu totuși să scoată locurile pe care le gestionează în evidență, punând în mica lor bucățică turistică suflet, implicare, căldură și dorință de a face lucrurile bine, cu interes, cu atenție și cu dorința de a asigura starea de bine celor care le calcă pragul.

2/09/2021

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *