Vi s-a întâmplat să ajungeți într-un sat despre care nu ați auzit niciodată și să descoperiți un loc puternic dezvoltat turistic? Așa ni s-a întâmplat nouă atunci când am descoperit acum câțiva ani Câmpu Cetății, un sat mic, dar minunat, aflat la 18 km de Sovata. Eram cazați la o pensiune din această frumoasă stațiune, când cineva a propus să facem un drum până la Câmpu Cetății, pentru a pescui câțiva păstrăvi de la păstrăvăria din sat. Așa am aflat noi de această localitate. Atunci, când am fost prima dată, am stat foarte puțin, doar cât să prindă băieții câțiva păstrăvi pe care să îi ducem acasă, dar am avut timp să admirăm păstrăvăria cu iazurile întinse printre verdeață, casele frumos înșiruite de-a lungul șoselelor, verdele dealurilor blânde care înconjurau satul și întreaga atmosferă de loc plin de turiști veseli, sosiți în vacanță.
Întâmplarea a făcut să aflu apoi că la sfârșitul lunii septembrie va avea loc în acel an o nouă ediție a Festivalului Baloanelor cu Aer Cald, aflat pe atunci la o ediție destul de înaintată, anul acesta desfășurându-se ediția cu numărul 15. Convinși că satul merită încă o dată vizitat și că un festival de baloane cu aer cald nu poate fi ratat, am luat din nou drumul către Câmpu Cetății, unde am petrecut un weekend care pentru noi a rămas unul cu totul și cu totul special. A fost momentul în care ne-am îndrăgostit iremediabil de acest sat.
Nu știu cum se face, dar, atunci când simțim nevoia să ne relaxăm, facem într-un fel și tot spre Câmpu Cetății luăm drumul. Cred că în ultimii ani, de când l-am descoperit, am făcut drumul spre acest sat de vreo 20 de ori și doar nu este deloc aproape de noi, având nevoie cam de vreo 7 ore de mers cu mașina pentru a ajunge la el. Amestecul de sat mic, cunoscut mai mult în zona Mureșului, foarte liniștit în timpul săptămânii, ducându-și viața după tiparele cunoscute doar de el și freamătul care animă satul în weekend, când turiștii vin în număr mare să petreacă timpul aici, ne încântă și ne atrage ca un magnet. Pentru noi, Câmpu Cetății a devenit cu timpul un sat turistic minunat și locul nostru preferat de evadare și de relaxare.
Component al comunei Eremitu, satul Câmpu Cetății (în maghiară Vármező) se găsește pe cursul superior al râului Nirajul Mare, la 18 km de Sovata și 36 de km de Târgu Mureș. Numele satului vine de la cetatea construită foarte demult pe culmea dealului de lângă sat. Legenda spune că în această cetate locuia fiica Ilenei Cosânzene, ce-și avea palatul la Călugăreni, un sat învecinat. Dorind să-și vadă mama mai des, fata face un pact cu diavolul, cerându-i să construiască un pod între cele două localități și promițându-i în schimb atâta aur cât încape într-o vale și atâtea monezi cât încap pe un deal. Diavolul constuiește podul, iar când acesta este gata, fata pune o monedă pe vârful degetului și un praf de aur pe podul palmei și îi spune că aceea este recompensa promisă. Supărat de păcăleala fetei, diavolul distruge podul ridicat, dar o parte din el se mai vede încă în dreptul pârâului Săcădat.
Un sat mic, neștiut decât de cei care trăiesc în zona Mureșului, întins de-a lungul unei șoseli, cu doar 351 de locuitori, ce ar fi atât de interesant de văzut și de făcut aici?
Surpinzător, posibilitățile sunt nenumărate.
Vizitați Hanul Pescăresc din Câmpu Cetății
Pe site-ul acestui han, există următoarea relatare: Lokodi Gergely născut în anul 1896 pune în funcţiune pe braţul mare al Nirajului un gater. Afacerea care în anul 1929 ia numele de Lokodi et Co. este organizată sub forma unei societăţi pe acţiuni. El iese din societate şi în 1934 cumpără un teren în zona Lapos. Aici creează mai multe lacuri pe care o populează cu păstrăv curcubeu. Cel de al Doilea Război Mondial întrerupe dezvoltarea păstrăvăriei şi produce pagube grave, dar deja în anul 1948 se dovedeşte a fi iarăşi o afacere profitabilă. Elanul dezvoltării este întrerupt de statalizarea averilor private iar păstrăvăria intră în posesia statului român. După revoluţia din 1989 aceasta reintră iarăşi în posesia familiei Lokodi. În anul 1994 este construit o primă clădire care va fi nucleul hanului pescăresc de astăzi. În 2009 este deschis noul Han Pescăresc. (Sursa: www.halaszcsarda.ro)
Ceea ce pe atunci era începutul timid al unei afaceri, astăzi este o afacere înfloritoare, care a adus renume satului. În prezent, Păstrăvăria din Câmpu Cetății este vizitată anual de mii de turiști, veniți de peste tot pentru a degusta deliciosul păstrăv prăjit cu mujdei și mămăliguță. Hanul a devenit nucleul acestui complex turistic care cuprinde acum numeroase locuri de cazare în niște căsuțe drăgălașe construite la câțiva metri de han, restaurant, terasă, curte, saună și locuri de joacă pentru copii. Atracția principală rămân însă iazurile cu pești, întinse pe o vastă suprafață, un adevărat parc în care aleile șerpuiesc printre iazurile în care trăiesc diferite specii de pești, mai ales păstrăv. Turiștii se pot plimba pe îndelete în acest spațiu deosebit și, mai ales, pot pescui, dacă doresc, păstrăv delicios ce poate fi gătit acolo, direct, sau luat acasă, pentru a fi consumat mai târziu.
Plimbați-vă cu mocanița
Mocanița care străbate traseul dintre Sovata și Câmpu Cetății este una dintre cele 10 locomotive cu aburi pentru linie îngustă fabricate în 1949 la fabrica industrială din Polonia, numită Chrzanow. Ea funcționeaza pe bază de cărbune și lemne de esență tare și este alcătuită dintr-o locomotivă cu 3 vagoane, cu lungimi cuprinse între 11 și 12 m. Mocănița parcurge un traseu pe o porțiune de cale ferată îngustă ce datează din anul 1912, care făcea legătura între Praid și Târgu Mureș. După 80 de ani de funcționare, acest traseu este închis, în 1997, lipsită de activitate, linia de cale ferată se degradează continuu. În 2010 porțiunea dintre Sovata și Câmpu Cetății este refăcută, iar mocănița începe să circule în scop turistic în 2011. Astăzi turiștii străbat acest traseu de 14 km, care durează în jur de 2 ore dus-întors, ghidați de o doamnă ghid care îi introduce într-o pădure imaginară, în care fiecare dintre noi devenim personaje. Am făcut și noi drumul Sovata – Câmpu Cetății, ne-am delectat și noi cu farmecul naturii și am intrat și noi în povestea doamnei ghid. Traseul mocăniței taie șoseaua dintre cele două localități de trei ori, apoi se pierde în desișul pădurii. Mocănița se deplasează cu o viteză de până la 35 km/h, este prietenoasă, salută prin scurte țignale mașinile oprite pe șosea, iar oamenii fac prietenoși cu mâna. O experiență frumoasă și binevenită, care lasă o amintire plăcută tuturor celor care aleg să parcurgă acest traseu pe vechiul drum al fierului.
Plimbați-vă cu căruța sau cu sania
Cu căruța vara sau cu sania iarna, localnicii pun la dispoziția turiștilor astfel de servicii, iar expreriența este la fel de plăcută ca atunci când te deplasezi cu mocănița, cu atât mai mult cu cât traseul este cu totul altul. Localnicii cunosc bine împrejurimile satului, te afundă în pădure și te poartă prin locuri frumoase, în care natura este la ea acasă. Am făcut și noi aceste trasee, și iarna, și vara, locurile văzute au fost superbe, iar blajinul Vidam ne-a dus ascultător oriunde am dorit, mergând la pas sau la trap pe cărările ascunse ale pădurii, de-a lungul apelor, pe lângă stâne sau baraje.
Faceți o călătorie în munți cu Safari Tours
Safari Tours este o mică afacere a unui localnic din Câmpu Cetății, care propune turiștilor o călătorie de neuitat prin munții Gurghiului, în mașini nemțești de război. Mașinile vechi, dar puternice, recondiționate pentru a fi puse în scop turistic, urcă cu mult curaj pe drumurile de munte răspândite de-a lungul Nirajului Mare și ale Nirajului Mic, ducând turiștii în locuri în care frumusețea naturii te uluiește. Drumul durează aproximativ 2 ore, pornește de undeva din marginea satului, imediat după biserică, într-un loc în care turiștii care au făcut rezervarea își pot lăsa mașinile, și se sfârșește în același loc. Un puternic țignal anunță de departe venirea mașinilor la punctul de întâlnire, turiștii urcă în mașini și excursia începe sub auspiciul glumelor și al veseliei, plimbarea desfășurându-se într-o atmosferă relaxantă, întreținută de ghidul de servicu – nimeni altul decât același localnic neobosit. Am făcut și noi aceste trasee, în anotimpuri diferite, peisajele au fost de vis, poveștile de neuitat, iar experiența, pe ansamblu ei, de repetat.
Vizitați Lacul cu Arini
Mi-am dorit foarte mult să vizitez acest lac, despre care auzisem vorbindu-se printre oamenii din sat. L-am descoperit într-o zi de vară, după un urcuș de vreun sfert de oră până la el, urcuș care nici măcar nu mi s-a părut foarte greu. Lacul cu Arini este o replică mai mică a Lacului Roșu, cu trunchiuri de copac plutind prin apă. M-am bucurat foarte mult când am ajuns la el și, așa cum l-am văzut prima dată, liniștit, pierdut între păduri, cu apa care mi s-a părut atât de cristalină, l-am numit Lacul din care beau zânele. Mai târziu am descoperit că acest lac este inclus în circuitul pe care îl fac mașinile de safari, așa că dacă veți opta pentru un safari prin munții Gurghiului, veți ajunge cu siguranță și la lac.
Gustați Platoul Vandor la Pensiunea Vandor din sat
După Hanul Pescăresc din sat, Pensiunea Vandor este a doua locație importantă în care turiștii se pot caza atunci când vor să stea câteva zile în acest sat. Deși ne-am cazat de multe ori și la han, pensiunea Vandor a fost locația preferată de noi atunci când mergeam în sat. Aici am adunat sumedenie de amintiri plăcute și tot aici ne oprim ori de câte ori ne dorim o masă delicioasă luată în liniște. Platoul Vandor, pentru 2 sau 4 persoane, este un mix de legume și carne extrem de delicios, foarte bine preparat, în cantitate mai mult decât îndestulătoare, pe care neaparat trebuie să îl încercați dacă vă opriți în restaurantul acestei pensiuni.
Nu ratați Festivalul Baloanelor cu Aer Cald
Desfășurat în fiecare an, în ultimul weekend al lunii septembrie, acest festival a ajuns deja la cea de a 15-a ediție. Organizat cu sprijinul Aeroclubul României, partenerul său oficial, acest festival atrage oameni de peste tot, sosiți să vadă specatacolul baloanelor. În acele zile, satul freamătă, plin de mașini și turiști, iar momentele petrecute în timpul festivalelor la care am fost martori ne-au încântat întotdeauna. Baloanele se ridică dimineața și seara, atunci când condițiile meteorologice permit acest lucru, iar după zborurile libere baloanele sunt ancorate la sol, iar turiștii pot experimenta zborul ancorat, adică ridicarea cu balonul la o înălțimea de câțiva metri, pe o durată de câteva minute, pentru a putea admira de sus satul și întreaga priveliște. Zborurile ancorate au loc într-un spațiu special amenajat, în care turiștii au parte și de alte momente speciale, acolo organizându-se spectacole pe o scenă amenajată în acest scop, expoziții de mașini vechi, lupte medievale, tir cu arcul. Locul este plin de standuri cu produse alimentare, cu produse ale fermierilor sau ale producătorilor de produse handmade și numeroase standuri cu delicioase preparate culinare, pregătite acolo, pe loc, care pot fi servite la terasele special amenajate. Cei curajoși, care experimentează primul zbor, sunt răsplătiți cu un moment special, numit botezul contelui, în care sunt stropiți cu șampanie, bulele de aer care se ridică la suprafața paharelor amintind de zborul lin al baloanelor spre înalt.
Mergeți la slujba de duminică
Tot mergând în Câmpu Cetății, ajungând cât de cât să cunoaștem localnicii și obiceiurile acestora, am decis într-o zi de duminică să mergem la slujba care are loc în mica biserică de la marginea satului, pentru a asista la slujba de duminică. Nu am înțeles nimic din ce s-a spus acolo, căci nu cunoaștem limba maghiară, dar am privit cuminți întreg ritualul, ne-am conformat acestuia, am citit dintr-o micuță Biblie ortodoxă în timp ce preotul ținea slujba, care, în mai puțin de o oră s-a și terminat. Atât de bine ne-am simțit în intimitatea acelui lăcaș de cult simplu și primitor, atât de mult ne-a plăcut simplitatea slujbei și a oamenilor, încât am repetat această experiență, și chiar am fost la o serbare ținută de copiii din sat într-o iarnă, în ajunul Crăciunului. Biserica frumos împodobită și vocile cristaline ale copiilor care reproduceau scena nașterii lui Iisus, tinerii satului frumos îmbrăcați în costume naționale au fost pentru noi un adevărat spectacol, pe care l-am savurat din plin, iar limba pe care nu o cunoaștem nici măcar nu a fost o barieră, căci tot ce este spiritual și frumos nu cunoaște nicio limită.
Mergeți să vizitați Biserica romano-catolică din Eremitu
Eremitu este comuna de care aparține satul Câmpu Cetății, aflată la 3 km de acesta. Eremitu este un sat mult mai mare decât Câmpu Cetății, iar Biserica romano-catolică din sat impresionează prin frumusețea celor trei altare, unul principal și alte două secundare, prin amvonul și orga sa, dar și prin crucifixul de lângă altarul principal. La exterior, atrage în mod special poarta mare de lemn frumos împodobită cu motive tradițioanale, pictată în culoarea verde.
Vizitați satul Câmpu Cetății
Satul nu este doar ceea ce se află la șosea. Deseori am văzut turiști care, ca și noi, se plimbă pe șoseaua din sat, mergând agale spre marginea satului, admirând casele împodobite cu flori și curțile verzi. Dar satul are farmec și dacă lăsați șoseaua pentru a o lua pe străzile laterale, mai toate dintre ele ducând spre pădure, acolo unde se simte mai bine farmecul satului de munte, cu aerul curat și cu bucuria de a avea natura aproape. Faceți o plimbare de seară pe strada Katona și nu veți regreta, cu siguranță.
Cunoașteți oamenii din sat
Încă sunt uimită de ospitalitatea și de amabilitatea acestor oameni care viețuiesc în acest mic sat. O mână de oameni, aproape toți unguri, primitori, deschiși și prietenoși, gata să îți ofere un sfat sau să te ajute cu ceva. Cu timpul, tot ajungând în Câmpu Cetății, am început să cunoștem și localnicii, oameni simpli, onești, ce-și duc viața pe aceste meleaguri așa cum știu ei mai bine, îmbinând viața și munca de zi cu zi cu bucuria de a trăi și de a petrece. Ne simțim bine printre ei, pe unii aproape că ni i-am făcut prieteni, și simțim că, atât timp cât le suntem aproape, se bucură de prezența noastră printre ei și ne primesc cu simpatie printre ei.
Iar dacă doriți să ieșiți din sat pentru a cunoaște zona pe o distanță mult mai mare, posibilitățile devin nenumărate. Noi am poposit într-o zi de duminică la un festival, desfășurat în satul Călugăreni, sat învecinat cu Câmpu Cetății, component al aceleiași comune, Eremitu. Oamenii ne-au primit și acolo așa cum le e felul, cu ospitalitate și blândețe, invitându-ne la o porție de fasole fiartă cu ciolan, la bere din belșug, la colac secuiesc și la vorbă dulce despre viața de toate zilele.
La doar 18 km de Câmpu Cetății se află frumoasa stațiune Sovata, pe care neaparat trebuie să o vizitați, căci este una dintre cele mai frumoase și mai bine puse la punct stațiuni din România zilelor noastre. Dincolo de Sovata se află Praid, o localitate în care se găsesc multe altele de făcut și de vizitat. Reghin se află la doar 25 de km de Câmpu Cetății, iar Târgu Mureș la 36 de km. Nu mai spun de numeroasele castele și conace răspândite prin împrejurimi, la doar câțiva km. depărtare, care au un farmec de necontestat. Sunt o sumedenie de locații, multe dintre ele deja vizitate de noi, care nu au cum să nu încânte prin farmecul sau prin ineditul lor. Depinde doar de cât de mult doriți să vă îndepărtați de sat, pentru a putea vedea cât mai multe.
Ținutul cuprins de comunele Eremitu și Hodoșa a primit cu timpul denumirea de Pământul Sfânt. Nu se știe exact cine i-a dat această denumire, dar, dacă ar fi să ne luăm după experiențele noastre, știm exact cine sfințeste acest loc: omul. Iar dacă omului blând și primitor care trăiește pe aici îi adăugăm și frumusețea locului, și bogația naturii, atunci știm exact de ce ne place să revenim mereu și mereu în satul nostru de suflet, Câmpu Cetății – un sat turistic minunat.