Acasă Destinații turistice

Safari Tours la Câmpu Cetății – întoarcerea la natură

Safari Tours la Câmpu Cetății

Vara aceasta am experimentat și noi una din atracțiile cu care satul Câmpu Cetății din județul Mureș își întâmpină turiștii: am colindat prin munții Gurghiului în mașini germane de război, într-o plimbare oferită de Safari Tours la Câmpu Cetății. Căci, pe lângă renumitele atracții ale acestui sat, Hanul Pescăresc și Mocănița care străbate drumul Sovata – Câmpu Cetății, localitatea are pentru turiștii ajunși aici și alte oferte tentante.

Cunoșteam deja frumusețea acestor munți blajini, din vizitele noastre anterioare în acest sat care ne place atât de mult. Urcaserăm deja pe pantele sale domoale și cutreieraserăm pe cărările pădurilor. Dar pentru că acum eram însoțiți de o familie de prieteni, am zis să punem și noi umărul la a susține mica afacere a localnicului care promovează această afacere și a cutreiera munții în acele mașini de război pe care le văzusem de multe ori trecând pe strada principală a satului și pierzându-se apoi în desișul pădurilor, încărcate cu turiști veseli.

Safari Tours la Câmpu Cetății este afacerea unui localnic care, bun cunoscător al Munților Gurghiu și pasionat de vechile mașini de război, a îmbinat cunoștințele sale cu pasiunea și a pus pe roate, ca să zic așa, o afacere care aduce multă încântare turiștilor. Acesta a achiziționat trei mașini germane de război, pe care le-a recondiționat și le-a adaptat pentru a fi potrivite în domeniul turistic și a lansat o mică afacere prin care îi invită pe cei care ajung în Câmpu Cetății să exploreze frumoasa zonă din jurul satului, dar și să experimenteze deplasarea în vechi mașini de război. În lunile calde ale anului, atunci când vremea bună permite vehicolelor să ruleze pe cărările abrupte de munte, turiștii sunt invitați să urce în mașinile militare, iar aventura începe. 

Experiența este, după cum aveam să constatăm, minunată și un câștig pentru spirit și suflet. Turiștii se adună undeva la marginea satului, în spatele curții Bisericii Catolice din sat, loc potrivit și pentru a-și lăsa mașinile personale. De acolo începe excursia și tot acolo se și termină, după un tur care durează ceva mai mult de două ore. Mașinile militare – una, două, trei, în funcție de câți turiști au rezervat locuri – vin la locul de întâlnire anunțându-și de departe sosirea printr-un sunet strident de goarnă. După un scurt moment organizatoric, în care turiștii urcă în mașini, expediția începe. Sunt ghidați, lămuriți și înveseliți de ghidul de serviciu, același localnic calm și binevoitor, care este sufletul întregii afaceri și care își face treaba cu atâta plăcere și pricepere, încât bunăvoința și veselia lui se transmit imediat și turiștilor. După câteva informații legate de drumul pe care îl vom străbate, Safari Tours la Câmpu Cetății începe, iar mașinile pornesc încolonate, străbătând cărările pădurii într-un traseu ce trece prin zone ce-ți taie respirația prin frumusețea lor. Din când în când, mașinile opresc, turiștii sunt invitați la mici călătorii în jur, la scurte momente de fotografiere a zonei și la alte informații interesante despre flora și fauna zonei, pe care ghidul le transmite turiștilor cu calm, cu răbdare, îmbinând noțiunile concrete cu glume la obiect și răspunzând cu multă amabilitate întrebărilor turiștilor, care, pe măsură ce timpul trece și excursia îi poartă prin alte locuri, devin tot mai curioși, mai atenți și mai interesați. 

Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății

Traseul pe care mașinile îl străbat în ceva mai mult de două ore poartă turiștii pe Valea Nirajului Mare, apoi pe Valea Nirajului Mic, cu opriri în diferite locuri frumoase, fie pe malul Lacului cu Arini, un lac micuț care, prin trunchiurile de copaci din apă, seamănă foarte bine cu renumitul Lacul Roșu, fie pe lângă Dâmbul Cetății, un deal pe care pădurea bogată ascunde ruinele vechii cetăți care a dat și numele satului, fie pe sub fagi seculari sub care ghidul adună turiștii pentru a le da informații extrem de interesante despre acești munți vulcanici deosebit de frumoși cum sunt Munții Gurghiului. Dacă aveți noroc și anul este propice, cum a fost și anul în care am fost noi, puteți vedea, culege și afla lucruri foarte interesante despre jir, acest fruct micuț și foarte asemănător cu o alună, învelit într-o coajă ce amintește de cea a castanei, fruct care este mâncarea preferată a urșilor din zonă, dar și a tuturor celorlalte animale. Vorba oamenilor din zonă spune că atunci când în pădure se face mult jir, cam o dată la patru ani, ursul are ce să mânânce și acesta nu mai coboară în sat, în cautare de hrană. De altfel, una dintre cele mai mari temeri ale turiștilor participanți la safari aceasta este: și dacă vine ursul?, temere pe care ghidul încearcă de fiecare dată să o îndepărteze cu calm, asigurându-ne că ursul nu vine de bună-voie către mașini zgomotoase pline de turiști guralivi și gălăgioși.

Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății

Munții Gurghiu, pe care, de când am descoperit satul Câmpu Cetății, i-am tot colindat ba la pas, ba cu bicicleta, ba cu trăsura sau cu sania trase de blajinul Vidam, ba acum, în mașinile de război ale localnicului din sat, sunt munți vulcanici cuprinşi între Valea Mureşului şi râul Târnava Mare, ce fac parte din Carpații Moldo-Transilvani, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Cel mai înalt pisc este Vârful Saca Mare (1.776 metri), urmat de Vârful Fâncelu (1.684 metri). Deși de jos, de la poale, munții par blajini și prietenoși, cu pante domoale, acoperite de păduri de conifere și de foioase, ei prezintă totuși niște căldări – mărturii ale unor vechi activității vulcanice, în interiorul cărora sunt pante abrupte, stânci și bolovănișuri, foarte greu de urcat sau de coborât. Fauna este bogată, animalul reprezentativ fiind ursul, Munții Gurghiului fiind considerați de altfel munții cu cel mai mare număr de urși din țara noastră, dar și lupul, vulpea, veverița, cerbul și căprioarele, numeroase specii de păsări, reptile și pești. Flora este bogată și minunată, căci, pe lângă bogatele păduri de fagi, stejari, brazi, molizi, în acești munți, și chiar și în Câmpu Cetății, se întâlnesc primăvara zone întinse de ghiocei sălbatici, brândușe și gențiene, flori delicate și frumoase, ce vestesc prin apariția lor sosirea primăverii.

Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății
Safari Tours la Câmpu Cetății

Pe lângă frumusețea zonei, un alt punct de atracție îl reprezintă mașinile în care turiștii străbat zona. Sunt mașini nemțești de război, Mercedes sau Hanomag, care, după încheierea războiului, au fost vândute și readaptate altor scopuri, în principal turistice, așa cum a făcut și localnicul din Câmpu Cetății. Acesta le-a cumpărat, le-a adaptat nevoilor sale și le-a pus la dispoziția turiștilor, pentru a-i duce în călătorii de neuitat pe munte. Este de remarcat cum aceste mașini bătrâne reușesc să facă față unui traseu anevoios, pe care nu am îndrăzni să îl parcurgem cu multe dintre alte mașini ale zilelor noastre. Văzându-le făcând față urcușului dificil, am avut față de aceste mașini vechi, dar puternice, același respect pe care l-am simțit față de mocăniță, bătrânul tren ce duce vara turiștii pe traseul Sovata – Câmpu Cetății, urmând vechiul drum al fierului. De altfel, pe tot timpul traseului făcut, turiștii nu mai pridideau să admire și să se fotografieze lângă aceste mașini remarcabile. 

Sursă foto: Hotel Mureș Sovata
Safari Tours

Ceea ce pentru noi a fost atunci un prim traseu s-a transformat treptat într-o obișnuință. Atât de mult ne-a plăcut acea primă drumeție, încât am ales să o repetăm ori de câte ori am avut ocazia, iar de fiecare dată experiența a fost mereu alta. Astfel, ne-am bucurat de frumusețea Munților Gurghiului în anotimpuri diferite și spun cu mână pe inimă că încă nu știu în ce anotimp să admir mai mult farmecul naturii. 

De reținut:

-Safari Tours este afacerea unui localnic din Câmpu Cetății, care, transformat în ghid pe toată durata drumeției, invită turiștii să admire frumusețea Munților Gurghiului într-un traseu de două ore parcurs în mașini nemțești de război.

-Câmpu Cetății este un mic sat din județul Mureș, aflat la doar 18 kilometri de Sovata. Drumul Sovata – Câmpu Cetății poate fi străbătut și cu mocănița, o altă experiență turistică specifică locului. 

-Mașinile cu care se face acest safari sunt mașini nemțești de război, Mercedes și Hanomag, transformate pentru a răspunde nevoilor turistice ale proprietarului.

-Safari Tours durează un pic mai mult de 2 ore și se desfășoară de regulă în lunile aprilie – octombrie, atunci când vremea bună face urcușul accesibil.

-Safari Tours la Câmpu Cetății înseamnă două ore de veselie, informații interesante și peisaje superbe.

-Pentru informații actualizate privind prețurile, orele de plecare și eventualele rezervări, accesați: https://www.facebook.com/safaritours.ro/

.

R.I.P.

Update: februarie 2023 – Safari Tours din Câmpu Cetății își încheie activitatea. Prematur și nedrept, localnicul care a inițiat această afacere s-a contopit cu natura care i-a fost atât de dragă și pe care a promovat-o cu pasiune și bucurie atâtor și atâtor turiști. 🙁

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *