În prima zi a anului, doritori de o plimbare revigorantă în natură, am mers alături de o familie de prieteni într-un loc pe lângă care mai trecuserăm, dar unde încă nu opriserăm: pârtia de schi Havas Bucsin de lângă Joseni. Nu mai opriserăm noi, dar prietenii noștri, pasionați în ale schiatului, fuseseră de multe ori pe această pârtie pentru a experimenta plăcerea schiatului. Acum ne-am dus împreună, dar nu pentru a schia, ci pentru a lua o gură de aer curat într-un cadru natural extrem de frumos. Am găsit o pârtie aglomerată, plină de turiști, unii deja schiind cu pricepere pe pârtia cu zăpadă din bleșug, alții, ca și noi, opriți la marginea pârtiei doar pentru a privi și a se bucura de natură.
Ninsese mult cu câteva zile în urmă, zăpada se așternuse albă și strălucitoare, iar pârtia era perfectă pentru cei care doreau să schieze. Într-adevăr, era o plăcere să vezi schiorii pricepuți alunecând la vale, spre baza pârtiei, pete de culori vesele pe fundalul alb al zăpezii.
Pârtia Havas Bucsin se află în comuna Joseni, undeva între Gheorgheni și Praid, la 30 km de Gheorgheni și la 19 km de Praid. Noi am făcut de mai multe ori drumul dintre aceste două localități, mai ales pe timp de vară; deși șoseaua are multe serpentine, zonă est superbă, de o frumusețe copleșitoare, de care nu ai cum să nu te bucuri. Undeva, nu foarte departe de pârtie, poți opri la marginea șoselei, acolo unde sunt amplasate câteva căsuțe cu produse meșteșugărești. Există și câteva locuri de cazare și de luat masa peste șosea. Noi am oprit la unul dintre aceste restaurante cu vreo doi ani în urmă, într-o zi de iarnă cu zăpadă abundentă și am luat masa singuri în restaurantul acela uitat parcă de lume, așezați la o masă lângă fereastră, cu ochii pierduți spre pajiștile albe și strălucitoare care se întindeau în fața noastră.
Construită pe durata unei jumătăți de an, din august 2006 până în februarie 2007, Pârtia Havas Bucsin are o dificultate medie, ceea ce o face potrivită atât pentru schiorii începători, cât și pentru cei experimentați. Pârtia are o lungime de 1149, pe o altitudine cuprinsă între 1200 de metri și 1360 de metri, și are o înclinare de 14%. De fapt, sunt două pârtii, existând o pârtie mai lungă și una mai scurtă, iluminată, perfecte pentru ședințe de schi relaxante. Turiștii pot urca spre partea de sus a pistei cu ajutorul unui teleschi modern, care are o capacitate de 720 de persoane pe oră și o viteză de 2.5 m/s. La baza pârtiei se află locul de unde se pot închiria echipamente pentru schiat, dar și o cabană care pune la dispoziția clienților un bufet de unde se poate lua ceai cald. Tot de aici, pofticioșii pot cumpăra produse specifice zonei, precum kurtos sau langoși, pregătite acolo, pe loc.
În afară posibilității de a schia, pârtia pune la dispoziția turiștilor snowboard-uri și sănii cu care se pot delecta cât doresc, contra cost. Cei care nu sunt experimentați pot opta pentru a participa la lecțiile oferite de instructorii locali.
Pârtia Havas Bucsin este deschisă în fiecare zi, asigurând turiștilor condiții bune pentru schiat, dar și o atmosferă veselă, relaxantă, plină de voie-bună.
Turiștii care vin de departe și vor să se cazeze în zonă pentru mai multe zile au la dispoziție 20 de locuri de cazare de categoria **, cu posibilitate de autogospodărire sau cu servire completă în complexul pârtiei, dar găsesc aproximativ 300 de locuri de cazare de diferite categorii în zona Pasului Bucin, pe un perimetru de 3 km. Așa au făcut și prietenii noștri, care, cât am stat acolo în acea primă zi a anului, și-au căutat cazare pentru zilele următoare, revenind la Pârtia Havas Bucsin pentru a schia și a se relaxa în acest loc cu peisaje superbe.
2/02/2022