Zi de început de primăvară și plimbare de voie prin cetatea medievală Sighișoara, cam așa s-ar traduce ziua de ieri, o zi de aprilie cu soare molcom, abia mijit și cu natura abia pornită să înverzească. A câta oară am pășit oare pe străduțele acestui orășel medieval și totuși aerul lui de loc al altor vremuri mă încântă la fel de mult ca atunci când l-am vizitat prima dată. În timp, am adunat aici amintiri speciale, unele haioase, altele petrecute alături de persoane dragi, altele personale și nespus de prețioase, așa cum sunt amintirile tuturor călătoriilor pe care le facem în doi. Indiferent însă de împrejurarea care ne-a condus către Sighișoara, aici m-am simțit mereu la fel de bine, iar acest loc mi-a devenit extrem de drag.
Când vorbesc de Sighișoara, mă refer, da, la centrul vechi al acestui oraș din Transilvania, la Cetatea Medievală Sighișoara. Cea mai mare cetate medievală din Europa care a rămas constant locuită face parte astăzi din Patrimoniul Mondial UNESCO; inclusă aici din anul 1999, cetatea își merită pe deplin statutul de cetate-monument, fiind un loc unic și cu totul special. Cine pătrunde în cetate, nu are cum să nu savureze plimbările pe străduțele înguste cu caldarâm, căsuțele colorate, cu ferestre micuțe împodobite de flori vesele, minunatele obiective turistice, pensiunile și terasele adaptate zilelor noastre sau delicatele suveniruri pe care comercianții le vând turiștilor. Centrul istoric al Sighișoarei este unul dintre cele mai vizitate locuri din țara noastră, foarte mulți dintre turiști fiind străini.
Pentru mine, Sighișoara are un parfum special, parfumul vremurilor de altădată. Este un oraș al nostalgiilor, al romantismului, al vechiului care rezistă prezentului fără a-și pierde farmecul incontestabil. Aici mă simt nostalgică după timpuri pe care nu le-am cunoscut niciodată, dar care, pentru că îmi place prezentul, le consider și pe acestea la fel de frumoase. Știu, pare un soi de anemoie, dar mie îmi place această senzație atât de mult, încât chiar mă bucur când știu că voi ajunge prin locuri despre care presimt că mă vor încânta și că îmi vor atinge sufletul. Sighișoara are un farmec discret, cuminte, senzual, ascuns cumva în dosul a ceea ce, văzut cu ochiul liber, nu corespunde întru-totul frumosului: case înghesuite, mâncate de timp, străduțe înguste și strâmbe, pavaj găurit de vreme, clădiri cu tencuiala bătrână. Dar chiar această neorânduială, această minunată degradare fac acest colț de lume atât de plăcut, atât de special, încât te atrage și te învăluie ca un miraj.
Ce este interesant de văzut în Sighișoara, atunci când vă plimbați pe străduțele ei? Ce îmi place mie să văd?
- Turnul cu ceas
Inițial, cetatea mediaevală Sighișoara a avut 14 turnuri de apărare, în prezent doar 9 mai putând fi admirate de turiști. Turnul cu Ceas, construit cu scopul de a proteja poarta principală a orașului, este cel mai mai falnic dintre acestea și pare să fie inima centrului istoric, căci nu poți fi turist prin cetate fără să-l vezi, chiar și de departe. Așezat în partea de sud-est a cetății, turnul este vizibil din oricare alt punct al cetății, datorită înălțimii sale de 64 de metri. Ridicat în secolul al XIV-lea și finalizat până în secolul al XVII-lea, turnul are baza în formă de prismă dreptunghiulară, cinci nivele, un balcon de lemn frumos ornamentat și acoperiș în formă de piramidă. Denumirea sa vine, bineînțeles, de la orologiul său, un ceas dotat cu două cadrane cu diametrul de 2.40 metri, așezate pe fiecare fațadă a turnului. Orologiul este ornamentat cu statui făcute din lemn de tei, cu înălțimea de aprope 1 metru, statui ce reprezintă zeitățile specifice fiecărei zile ale săptămânii: Diana (luni), Marte (marți), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sâmbăta) și Soarele (duminica). Turnul adăpostește Muzeul de Istorie al orașului și poate fi vizitat de către turiști, în schimbul unei taxe.
- Scara Școlarului
De câte ori ajung în Cetatea Sighișoara, este musai să urc și Scara Școlarului sau Scara Acoperită, cum i se mai spune. Mult timp am considerat-o o particularitate a acestei cetăți, până am constatat că o scară asemănătoare există și la biserica-cetate din Biertan. Scara a fost construită în anul 1642, cu scopul de a ușura drumul copiilor către școala amplasată tocmai sus, în deal, lângă biserică, azi Liceul Josef Haltrich. Inițial, acestă scară avea 300 de trepte, dar, în urma unor modificări, a ajuns în prezent la 176 de trepte. Este o scară acoperită, construită din lemn, pe care se vede bine trecerea timpului, cu trepte grupate câte 6, urmate de un spațiu drept, simbolizînd cele 6 zile lucrătoare și ziua de odihnă. Urcatul scării l-am considerat întotdeauna nu foarte anevoios, dar absolut necesar, căci aici sus, frumusețea Sighișoarei nu se dezminte. Mie îmi place în mod deosebit nu doar drumul care se face pe partea stângă a scării, către liceu și biserică, cât și aleea bătrână din partea sa dreaptă, care mi se pare sugestivă pentru farmecul vremurilor de demult.
- Porțile cetății
Pe sub oricare turn ai trece, acesta are cu siguranță o poartă de acces. Îmi plac extraordinar de mult aceste intrări în arcadă, care dezvăluie foarte mult din trăinicia cu care se ridicau zidurile pe vremuri. Intrările în cetate erau foarte bine fortificate, porțile fie închizându-se cu uși masive din lemn de stejar, întărite cu drugi din fier, fie ridicându-se pe scripeți, ca o ghilotină.
- Terasele
Deși cele mai multe dintre ele închise sau cu foarte puțini consumatori în ziua în care am fost noi, terasele sunt pentru mine un simbol al Sighișoarei. Îmi plac în mod special terasele mici, cochete, ascunse pe străduțele la fel de mici ale cetății, armonizând unele cu celelalte. Mobilierul simplu, arcadele de flori, treptele de piatră sau lemn care duc spre terasă, toate au în ele ceva din farmecul specific ce caracterizează acest loc. În serile de vară, când cetatea este plină de turiști, de aici, de la aceste terase, vine un murmur surd de voci cadențate, aproape șoptite, care umple aerul cetății de suflarea miraculoasă a omului, sufletul acestei cetăți vii.
- Magazinele cu suveniruri
Mai peste tot în centrul cetății, străzile sunt pline de diverse magazine care oferă turiștilor o gamă extrem de diversificată de produse artizanale, culinare, handmade etc. De la banalii magneți până la haine cu specific popular și îmbrăcăminte rock, magazinele oferă câte ceva oricărui gust. Este o plăcere, după ce ai vizitat obiectivele turistice ale cetății, să te oprești și la aceste magazine, pentru a lua pentru acasă un mic suvenir care să îți amintească ulterior că ai fost și tu călător prin Cetatea Medievală Sighișoara.
22/04/2022