Acasă Destinații turistice

Turnul Belvedere din Sovata – un obiectiv turistic simbol

Primăvara aceasta am luat din nou drumul spre Sovata, pentru a petrece acolo o frumoasă după-amiază de aprilie. Am găsit o Sovata revigorantă, solară, plină de copaci abia înverziți și de oameni ieșiți, ca și noi, să se bucure de vremea frumoasă de primăvară. Am mai scris, Sovata este stațiunea mea de suflet, cea pe care o consider una dintre cele mai frumoase și mai bine puse la punct stațiuni din România. În ultimii ani, după ce am descoperit-o, am tot revenit în această stațiune și încă nu m-am plictisit să îi admir frumusețea. Rămăsese un punct turistic neatins încă, iar în după-amiaza aceea am plecat spre Sovata deciși să vedem și acel loc despre care citisem că este simbolul stațiunii: Turnul Belvedere din Sovata. 

Vremea era perfectă pentru asemenea vizită, soarele strălucea atât cât să ne încălzească, cerul era perfect senin, verdele proaspăt de primăvară ne încânta privirea de peste tot în jurul nostru, pofta de viață era mare, așa că ideea de a vedea Sovata de sus nu putea să fie mai binevenită.

Ridicat în partea de sud-vest a rezervației Lacul Ursu și arborele de pe sărături, rezervație cu o suprafață de 79 de hectare, Turnul Belvedere din Sovata a fost inclus în proiectul de modernizare a Sovatei, proiectul Drumul sării și Arboretele de pe Sărături, un proiect finanțat cu fonduri europene, inițiat în 2011 și finalizat în anul 2015, cu scopul de a pune în valoare Lacul Ursu, cel mai mare lac heliomatic din Europa, și Muntele de Sare, care, acoperit fiind de o vegetație abundentă, este un loc unic în Europa. 

Rezervația cuprinde două lacuri amenajate: Lacul Ursu și Lacul Aluniș, dar și patru lacuri neamenajate: Lacul Verde, Lacul Roșu, Lacul Mierlei și Lacul Paraschiva. Drumul Sării cuprinde două trasee de studiu, aleea ursului și aleea sării, pe parcursul cărora turiștii pot admira lacurile saline și arboretul unic în lume, asimilând informațiile necesare de pe numeroasele panouri informative, care oferă explicații despre flora și fauna locală. Spațiul astfel amenajat este frumos, modern, relaxant, cuprinzând numeroase alei, foișoare, podețe, pontoane, pasarele, pavilioane și băncuțe, toate realizate din lemn de brad și de stejar. 

Turnul Belvedere din Sovata se află pe traseu turistic care porneşte de pe malul Lacului Ursu, parcurge dealuri şi zone cu formaţiuni de sare, trece pe lângă Lacul Mierlei şi se reîntoarce la Lacul Ursu. 

La Turnul Belvedere se poate ajunge pe două direcții: fie cu mașina, o modalitate mai comodă, dar mai puțin frumoasă, fie pe jos, pe o potecă turistică, ce pornește de la Lacul Mierlei și care aduce cu ea tot farmecul pădurii. Noi am făcut drumul până la turn cu mașina; imediat ce ieși din Sovata, pe DJ 153 Eremitu – Reghin, după un micuț pod, se face la dreapta. Doar două străzi duc de acolo până la turn, cu nume predestinate parcă: Strada Liniștii și apoi, la dreapta, pe Strada Privighetorii. Străzile sunt foarte frumoase, cu asfalt perfect, înguste, mărginite de case, vile și pensiuni delicate, cu grădini pline de flori colorate. La capătul străzii Privighetorii lași în urmă ultimele case și înaintezi pe un drum neasfaltat, până la turnul care îți apare deodată în fața ochilor. Există acolo o mică parcare, unde poți lăsa mașina.

Cu o înălțime de 28 de metri, Turnul Belvedere din Sovata are trei etaje, folosite ca spațiu de recreere, de unde poți admira întreaga rezervație. Construit din lemn și metal, turnul conține practic o scară de metal spiralată, mărginită de structuri de lemn, cu spații amenajate pentru a te odihni și pentru a admira priveliștea. De sus, turnul oferă o panoramă de 360 de grade asupra întregii rezervații Lacul Ursu, care nu are cum să nu te impresioneze cu farmecul ei. Vegetația este bogată, lacurile nu se văd, fiind ascunse în desișul pădurii, dar dealurile acelea domoale, pe care primăvara începuse să le coloreze deja în verde, sub cerul cu câțiva nori blânzi și pufoși ne-au încântat ochii și inima. Am privit îndelung spațiul acela limpede, care îngemăna într-un tot unitar și munți, și păduri, și cer, și case, făcând imaginea perfectă. Inutil să mai spun că acel cadru natural perfect era completat de o liniște întreruptă uneori doar de ciripiturile suave ale păsărelelor. Soare, cer senin, aer curat, munți înverziți, liniște sau ciripit de păsărele – de vis. 

Turnul Belvedere din Sovata

Mi-a plăcut că la unul dintre etaje, parapetul de lemn era acoperit de o hartă panoramică, suprapusă imaginii reale, care îți indica exact ceea ce poți vedea atunci când privești într-o anumită direcție, punctele de interes ale zonei. 

Chiar dacă nu oferă nimic altceva decât posibilitatea de a admira de sus rezervația, vizita la Turnul Belvedere din Sovata ne-a umplut de încântare atât de mult, încât sunt convinsă că nu va fi singura noastră oprire aici. Probabil că vom reveni ori de câte ori vom avea ocazia și sfătuiesc pe oricine care vizitează Sovata să includă pe listă și o vizită la acest turn, căci merită din plin. 

Turnul Belvedere din Sovata
Turnul Belvedere din Sovata

De reținut:

-Turnul Belvedere din Sovata este un simbol al stațiunii, ridicat cu scopul de a valorifica frumusețea locului și de a atrage turiștii către rezervație și stațiune, oferindu-le o viziune panoramică a acesteia. 

-Turnul are o înălțime de 28 de metri și cuprinde o scară spiralată din metal, împrejmuită de parapete de lemn.

-La turn se poate ajunge din două direcții, fie cu mașina, mergând pe strada Privighetorii, fie pe jos, urmînd Traseul Eco-Didactic al Sării. 

-Intrarea în turn este gratuită, iar timpul de ședere acolo nelimitat. 

-Din motive de siguranță, în turn nu pot urca mai mult de 50 de persoane. Când am fost noi, eram singurii vizitatori, ceea ce este perfect, pentru că poți admira priveliștea bucurându-te de liniște.

-Copiii sub 14 ani urcă doar însoțiți de un adult, tot din motive de siguranță. 

-Nu se urcă în turn pe vreme rea, viscol sau vânt puternic.

-Teoretic, în perioada 15 noiembrie – 15 martie, turnul este închis. Practic, pe vreme frumoasă se poate ajunge la turn, pentru a-l vizita; nu e nimeni acolo care să vă oprească accesul. 

-Din păcate, lipsa de bun-simț a unor turiști și-a pus amprenta și asupra turnului, căci lemnul este scrijelit și metalul mâzgâlit de tot felul de inscripții prostești, care atenuează frumusețea acestuia. Nu am să înțeleg niciodată câtă minte poate avea cineva care decide să strice un bun public ce trebuie păstrat și admirat doar pentru a-și scrijeli numele. Tocmai de aceea,  consider că nu ar strica perceperea unei mici taxe la intrarea în turn, iar cu banii strânși astfel să se repare ceea ce deteriozează cu nerușinare unii dintre noi, turiști ai acestui loc de poveste. 

Update: Proiectul de care am vorbit mai sus a devenit în această vară imaginea campaniei “EU in my Region” a Uniunii Europene, lansată în mai 2022, la aniversarea a 147 de ani de la formarea Lacului Ursu.

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *