Așezată semeț pe vârful Dealului Cohalm, Cetatea Rupea de lângă Brașov veghează cu multă mândrie orașul Rupea, șoseaua europeană E 60 și întreaga întindere prin care se face trecerea din Valea Oltului în Valea Târnavelor. Situată cam la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara, nu ai cum să treci pe acolo fără să observi cetatea în toată frumusețea ei, mai ales că, din anul 2013, aceasta a fost restaurată, fapt ce i-a adus, de la an la an, tot mai mulți turiști.
De foarte multe ori am admirat-o și noi, în drumurile noastre pe E60, dar de oprit la ea am oprit abia într-o zi frumoasă din toamna acestui an. O zi caldă de toamnă, o cetate solemnă pe colină, un oraș în vale și o priveliște de vis au transformat popasul nostru într-o amintire care ne este foarte dragă.
Cetatea Rupea de lângă Brașov este o cetate țărănească formată din patru zone întărite de turnuri de apărare, ridicată pe un masiv de bazalt. Construită și extinsă pe parcursul secolelor al XIV-lea – al XVII-lea, edificiul a fost ridicat pe locul altor cetăți mai vechi: cetatea dacică Ramidava, care, a devenit, după cucerirea Daciei de către romani, castrul roman Rupes. Pe locul acestui castru s-a clădit mai târziu cetatea Rupea, ce a servit, ca mai toate cetățile din zonă, drept punct de apărare și loc de refugiu și de protejare a locuitorilor zonei.
Având o formă spiralată, cetatea Rupea este formată din patru zone întărite de turnuri de apărare poligonale care o împarte în trei incinte: cetatea de sus, cetatea de mijloc și cetatea de jos. Interesant este că ridicarea fortificației a început de sus, extinzându-se apoi în josul dealului, prin adăugarea altor ziduri și turnuri de apărare.
Odată ce am decis să vizităm cetățuia, am părăsit E60 și am parcurs distanța de 1 km pe o șosea perfectă care ne-a dus până la parcarea în care am lăsat mașina și unde am aruncat o privire la cele câteva standuri cu produse artizanale pe care le-am găsit deschise în acea zi. Am cumpărat bilete de la casa de bilete din fața intrării și am pornit la pas pe aleea pietruită care ne-a dus încet încet până la punctul cel mai de sus al cetății, acolo unde am găsit ultimul punct turistic ce poate fi vizitat, Căsuța din vârf. Aici mai pot fi vizitate Camera preotului sau Camera Judelui. Cetatea era apărate de zidurile de piatră, străjuite din Turnul Slăninii și Turnul Pulberăriei, prin care se făcea și aceesul în cetate.
Cetatea de mijloc conține Turnul cu Gratii, Turnul Pentagonal și Capela, dar și o fântână săpată în anul 1623 și adâncă de 59 de metri, care încă nu a secat. Ulterior, prin secolul al XVIII-lea a fost construită și cetatea de jos, în care se găsesc Magazia militară și Căsuța paznicului. Interesante de văzut sunt însă și celelalte turnuri ale cetății: Turnul Ungrei, Turnul Cercetașilor, Turnul Scribilor sau Portița Cercetașilor.
În spațiul edificiului pot fi vizibile câteva incăperi, cu mobilier sumar, dar care îți pot crea o impresie despre cum se prezentau pe vremuri interioarele cetății.
Poate și pentru faptul că este frumos renovată, cu o priveliște superbă în jur, cu panouri de orientare conținând informații explicative pentru toate obiectivele care pot fi văzute în incinta cetății, consider că Cetatea Rupea de lângă Brașov este un obiectiv turistic care trebuie neaparat inclus ca loc de popas de către toți cei care vor să cunoască frumusețea acestei țări. Ușor accesibilă, situată foarte aproape de alte obiective turistice, cum ar fi Sighișoara, Viscri sau Saschiz, cetatea Rupea poate fi inclusă într-un circuit foarte interesant ce poate fi făcut chiar și într-o singură zi.
Am lăsat Cetatea Rupea de lângă Brașov să păzească de sus, mândră și solemnă, orașul Rupea care are privilegiul de a se afla la poalele unui edificiu istoric ce impresionează prin fumusețe și farmec istoric.
De reținut:
– Conform Wikipedia, Cetatea Rupea reprezintă unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul țării noastre, primele semne de așezări omenești datând din paleolitic și neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.).
– Cetatea Rupea este o cetate țărănească atestată pentru prima dată în anul 1324.
– Cetatea a fost ridicată pe locul Rumidavei, o davă care, după ce a fost cucerită de romani, s-a transformat în castrul roman Rupes.
– Numită inițial Kuholom, nume ce face referire la roca pe care a fost ridicată: bazaltul, cetatea a luat numele de azi de la numele castrului roman Rupes pe locul căruia s-a format.
– Cetatea este situată la granița dintre trei provincii românești: Moldova, Transilvania și Țara Românească.
– Cetatea are formă spiralată și este împărțită în trei zone, cunoscute sub denumirea de Cetatea de sus (incinta I), Cetatea de mijloc (incintele II şi III) şi Cetatea de jos (incinta IV). Ea acoperă o suprafață de 11 hectare.
– Cetatea conține mai multe turnuri de apărare: Turnul Porţii, Turnul Slujitorilor, Turnul Slăninii (numit înainte „Turnul Nou”, dar care a ajuns să fie folosit pentru conservarea cărnii şi slăninilor comunităţii şi astfel şi-a schimbat numele), Turnul Ungrei,Turnul Pentagonal, Turnul Diecilor, Turnul Cercetaşilor, Turnul Capelei şi alte două turnuri mărginind culoarul de acces, dar slab conservate: Turnul Gros şi Turnul Pulberăriei (lângă intrarea în Cetatea de sus). Cel mai spectaculos este Turnul Pentagonal, considerat unic în Europa.
– Loc de refugiu și de apărare, fără să fie foarte mare, Cetatea Rupea de lângă Brașov oferea totuși tot ce era nevoie pentru o bună viețuire între zidurile ei: case de locuit (aproape o sută), spaţii pentru administraţia comunităţii şi a scaunului, capelă, casa preotului, loc pentru căruţe, depozite de documente, provizii şi arme, fântână, loc de târg.
– Legenda spune că Cetatea Rupea ar fi locul în care s-a sinucis Decebal.
– Cetatea este clasată pe lista monumentelor istorice din județul Brașov.
– Cetatea a fost restaurată între anii 2009-2013, cu bani europeni. Unii spun că s-a intervenit prea mult și prea modern în renovarea acestei cetăți. Cred însă că ceea ce contează este faptul că s-a restaurat și că astăzi este tot mai vizitată și mai apreciată. Vizitând acum câțiva ani Cetatea Saschiz aflată în apropierea Cetății Rupea, într-o perioadă când încă nu intrase în procesul de restaurare în care se află din 2019 până în prezent, nu pot decât să sper ca ea și alte cetăți remarcabile din zona Ardealului să aibă aceeași soartă ca cea a Cetății Rupea, aceea de a fi restaurate pentru a putea fi accesibile, vizitate, văzute și admirate încă mult timp de acum înainte.
– La cetate se ajunge foarte ușor, aceasta aflându-se la doar un kilometru distanță de șoseaua europeană E60 care leagă Brașovul de Târgu Mureș.