Acasă Destinații turistice

Cetatea Aiudului – cetatea medievală din centrul orașului Aiud

Cetatea Aiudului

Despre Cetatea Aiudului aflasem mai demult că este una din cele mai vechi cetăți medievale din țara noastră, inclusă astăzi printre monumentele istorice de la noi. Așa se face că, atunci când în această vară am trecut prin orașul Aiud, am decis să oprim, pentru a vedea și noi această cetate. Nu este greu să ajungi la ea, căci o găsești rapid situată în centrul orașului, un fel de centru vechi, în mijlocul căruia se află cetatea, înconjurată de străzi cu case săsești. Am lăsat mașina într-o parcare de pe una din aceste străzi și ne-am îndreptat spre cetatea care se profila în față, în căutarea unei intrări în incinta acesteia.

Din stradă, cetatea își arată vechimea, dar se menține destul de bine, zidurile de piatră purtând pe ele urmele timpului, ca și turnurile, care mie mi-au plăcut extrem de mult, căci, datorită crenelurilor, par niște coroane de domni. Din câte am citit, cetatea Aiudului a fost ridicată pe locul unei foste așezări daco-romane, construirea ei începând în secolul al XIV-lea și continuând până prin secolul al XVII-lea. Cetatea se întinde pe o suprafață de circa 3500 metri pătrați, are plan poligonal, ziduri de piatră brută cu o grosime de 1.2 metri și 9 turnuri. Așa cum era obiceiul vremurilor, turnurile erau în grija breslelor, aveau rol de adăpost al alimentelor pe timp de pace și rol de apărare în timpul atacurilor. Turnurile Cetății Aiudului sunt: Turnul Porții, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor-fierarilor. Preferatul meu este Turnul blănarilor, tocmai pentru acele creneluri despre care am amintit, apoi Turnul Dogarilor. Am dat ocol cetății și am admirat aceste turnuri cu același sentiment de apreciere pe care îl am în fața fiecărei cetăți care a rezistat timpului, mărturie a unor vremuri pe care nu avem cum să ni le imaginăm dacă nu am avea în față astfel de vestigii.

Cetatea Aiudului
Cetatea Aiudului
Cetatea Aiudului

Din păcate, deși ne-ar fi plăcut să vedem Cetatea Aiudului și la interior, nu am reușit să facem acest lucru. Așa cum s-a întâmplat cu multe alte cetăți din țară, și această cetate am găsit-o în renovare. Lucrul bun și de apreciat, dacă aceste renovări nu ar dura, zic eu, prea mult pentru nerăbdarea turiștilor care doresc să viziteze un loc și constată, odată ajunși la fața locului, că nu prea au ce vedea. Intrarea din Turnul Porții era închisă, dar am găsit o altă intrare prin care am ajuns în curtea cetății, unde se lucra într-un ritm destul de încetinit, ținând cont că nu am văzut decât foarte mult material de construcție împrăștiat prin curte și doar doi-trei muncitori. M-am mulțumit să arunc o privire către cele două biserici din interiorul cetății și să ies cât mai repede, din moment ce accesul era interzis.

În interiorul Cetății Aiudului se află două edificii de cult: Biserica reformată-calvină și Biserica Evanghelică-Luterană. Alături de aceste două edificii, în curtea cetății se mai află Palatul Voievodal al lui Gabriel Bethlen și două clădiri mai micuțe: Vechea casă a clopotarului și Vechea casă parohială evanghelică.

Cetatea Aiudului

Nu am reușit să vizitez aceste construcții și probabil că va mai trece mult timp până când accesul în interiorul acestora să fie permis. Dar Cetatea Aiudului mi-a plăcut și mi-a lăsat dorința de a reveni la ea, atunci când renovările se vor încheia, iar cetatea va fi vizitabilă, căci i-am simțit energia și i-am apreciat dârzenia de a rezista unui timp care nu a fost mereu de partea ei.

De reținut:

-Cetatea Aidului se află în centrul orașului Aiud, în Piața Cuza Vodă.

-Este o cetate medievală construită în două etape, ridicarea ei începând în secolul al XIV-lea și sfârșind în secolul al XVII-lea.

-Cetatea cu rol de apărare a fost prevăzută cu nouă turnuri, atribuit fiecare câte unei bresle: Turnul Porții, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor-fierarilor.

-Cetatea adăpostește două biserici: Biserica reformată-calvină și Biserica Evanghelică-Luterană, dar și alte construcții.

-Biserica reformată-calvină a fost inițial biserică romano-catolică cu hramul Sfântul Egidiu. Construită în 1480, în stil gotic, biserica este compusă dintr-un naos central și două laterale, cu ziduri spijinite de contraforturi și ferestre de diferite dimensiuni și tipuri. Biserica are un turn clopotniță înalt de 64 de metri, prevăzut cu ferestre care asigurau iluminatul interior și cu metereze pentru folosirea armelor de foc.

-Biserica a fost incendiată în anul 1600 de trupele lui Mihai Viteazul și refăcută de Gabriel Bethlen.

-În Palatul Voievodal din cetate a locuit principele Gabriel Bethlen.

-În prezent, în palat funcționează Muzeul de Istorie din Aiud. 

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *