Ajunși la Borșa și bucurându-ne de ziua însorită de vară și de frumusețea locului, am decis să experimentăm și o plimbare cu telescaunul care trece peste pârtia de la Borșa. Era zi de weekend și Borșa foarte aglomerată și tot așa, aglomerat, am găsit și la telescaun. Ne-am așezat totuși la coadă, iar aceasta a mers destul de repede, așa că nu am așteptat mult. Pentru noi, care eram pentru prima dată în Borșa, bucuria urcării cu telescaunul era mare. Pentru prietenii noștri însă, localnici ai Borșei, statul la coadă a fost un moment prielnic de a-și exprima nemulțumirea pentru faptul că lucrurile se schimbă greu în Borșa, că de ani de zile cunosc locuri în care nu s-a modernizat nimic și că ar trebui multe îmbunătățite chiar și aici, la telescaunul în care urma să urcăm în curând. Printre altele, spuneau ei, ar trebui să existe sus, la Poiana Runcu Ştiolului unde aveam să ajungem cu telescaunul, mai multe locuri de agrement, mici localuri în care turiștii ajunși sus să poată mânca sau răcori. Nu i-am contrazis.
După statul la coadă, am luat telescaunul și am urcat spre Poiana Runc-Știol. La baza telescaunul, există angajați care te ghidează și te ajută să te așezi pe scaunul de două persoane. Urcușul începe și, odată cu el, și încântarea, căci, după cum aveam curând să vedem, plimbarea cu telescaunul la Borșa ne-a umplut sufletul de încântare, văzâng priveliștea plină de farmec pe care ne-o ofereau Munții Rodnei.
Borșa este un oraș ce a ajuns de mulți ani în topul staţiunilor de iarnă autohtone, odată cu amenajarea pârtiilor de schi şi construirea unor noi pensiuni şi hoteluri în zonă. Cu toate acestea, dată fiind frumusețea zonei și multitudinea de obiective turistice, Borșa și-a dezvoltat foarte mult și turismul de vară. Acum, după ce am vizitat câteva dintre aceste obiective, consider că, într-adevăr merită să mergi acolo vara, pentru că, nu știu, așa cred, frumusețea munților, tihna zilelor de vară și atmosfera de vacanță își pun mai mult amprenta pe sufletul nostru decât zilele de iarnă. Iar o plimbare cu telescaunul peste pârtia Runc-Știol aduce un plus de farmec și îți creează o amintire ce merită păstrată.
Telescaunul și pârtia de schi sunt situate în Complexul Turistic Borșa, la 12 km de orașul Borșa, Maramureș. Din câte am aflat, telescaunul a fost construit în 1977 și inaugurat în 1982. A fost proiectat de institutul de proiecte Brașov și denumit de atunci Telescaun Borșa sau pârtia de schi Runc-Știol. În prezent, este întreținut în stare perfectă de funcționare de către familia Malec, ai cărei membri au fost printre primii angajați ai telescaunului.
Pârtia de la Borșa are un grad de dificultate medie, o lungime de 2100 de metri, o diferență de nivel de 500 de metri și o înclinare medie de 30%. Deschisă în fiecare până la ora 17.00 (iarna) sau 18.00 (vara), pârtia atrage numeroși turiști, atât iarna, cât și vara, plimbarea cu telescaunul oferindu-ți posibilitatea de a te delecta cu imagini de o frumusețe care ne unde pe suflet. Munții din jur, cu păduri bogate și pante domoale, cerul senin pe care îl vezi parcă mai aproape, orașul Borșa care se vede liniștit în vale, văcuțele ce pasc pașnic pe pajiștea de sub scaunele ce plutesc lin în adierea vântului, căsuțele cu flori vesele ce râd la soare, toate la un loc îți dau o stare de bine, te încântă și te bucură. Drumul cu telescaunul durează aproximativ 17 minute și sunt atât de încântătoare aceste minute, încât parcă ai vrea să se lungească, pentru a mai păstra un pic farmecul drumului.
Pentru iubitorii de schi, Pârtia Runc-Știol de la Borșa este una din pârtiile pe care se pot bucura de pasiunea lor în zilele de iarnă. Pentru noi, călători de o zi prin Borșa, această plimbare cu telescaunul a fost doar un moment de relaxare, de delectare, de încântare, dar care ne-a lăsat o amintire foarte plăcută și dorința de a ne reîntoarce, poate și cu copii, pentru a se bucura și ei de farmecul acestei zone.
În Borșa s-a deschis recent și Pârtia Olimpică Borșa, o pârtie de 1652 de metri lungime (deocamdată), cu o diferență de nivel de 344 de metri, cu nocturnă și instalații de zăpadă artificială pe toată lungimea ei.
Informații actualizate și imagini live puteți găsi aici: https://www.telescauncascadacailor.com