Cascada Cailor
Acasă Destinații turistice

Cascada Cailor din Borșa – spectacolul naturii

Pentru că tot ajunseserăm în Borșa unde eram pregătiți să petrecem o zi prin cele mai frumoase locuri ale sale și pentru că tot urcaserăm cu telescaunul până în Poiana Runc-Știol, am decis că, dacă tot ajunseserăm acolo, firesc era să ne continuăm drumul pe jos, pentru a ajunge și la Cascada Cailor din Borșa, considerată cea mai înaltă cădere de apă din țara noastră. 

Cum drumul cu telescaunul ne convinsese de frumusețea munților Rodnei, am zis că nu putem rata încă o priveliște de vis și am luat drumul către Cascada Cailor. 

Considerată, cum am spus, cea mai mare cascadă din țară, Cascada Cailor este poziționată nu foarte departe de stațiunea Borșa din județul Maramureș, în partea de nord-est a Munților Rodnei, la altitudinea de 1300 de metri. Apa care se adună într-un circ glaciar urmează cursul râului Fântâna și formează o cădere de apă de aproximativ 100 de metri, formată din mai multe trepte sau căderi succesive. Prima treaptă măsoară 40 de metri, următoarea, mai abruptă, 20 de metri, iar ultima tot 40 de metri.

Sunt două trasee pe care se poate ajunge la Cascada Cailor. Dacă urmați primul traseu, porniți din Complexul Turistic Borşa și urcați până în Poiana Runcu Ştiolului, cu telescaunul sau pe jos, pe poteca de sub telescaun, după cum dorește fiecare. Odată ajunși la capătul de sus al telescaunului, pe un platos muntos care oferă o imagine de vis, urmaţi poteca spre pădure și coborâţi spre baza cascadei. Este un traseu reabilitat în 2002 de Clubul de Speologie Montană din Baia Mare şi Asociaţia Gradinitsa din Franţa, care, făcut pe jos de la baza telescaunului până la Cascada Cailor, nu durează mai mult de două ore. 

Cel de-al doilea traseu este cel ce vine dinspre Pasul Prislop. Drumul este mai scurt şi o bună bucată poate fi făcută şi cu maşina. Dar acest traseu este mai puțin încântător.

Noi am ales primul traseu și, pentru că aveam multe altele de văzut în program, am urcat până în poiană cu telescaunul, un drum ce a durat până în 20 de minute. De la telescaun am mers drept înainte până la bifurcația semnalizată, de unde spre dreapta se intră pe un scurt traseu la Cascada Cailor, iar la stânga începe traseul spre Lacul Știol. Am pornit pe drumul către cascadă și ne-am tot dus veseli înainte, cot la cot cu alți turiști, căci, zi de weekend fiind, nu am avut nicio șansă să găsim traseul liber. Drumul nu e foarte lung, se face între 30-40 de minute, după posibilitățile fiecăruia, dar ceea ce la dus pare foarte ușor, la întoarcere îți cam dă bătăi de cap, căci na!, urcatul este mai anevoios decât coborârea, iar drumul parcă se tot lungește. Din fericire, cărarea pe care mergi te poartă prin pădure, prin locuri frumoase și umbrite, iar în anumite porțiuni sunt băncuțe pe care cei mai obosiți se pot odihni. 

Cascada Cailor din Borșa

După un timp de coborâre, Cascada Cailor din Borșa îți apare dintr-odată în fața ochilor în toată splendoarea ei. Nu degeaba este considerată cea mai frumoasă cascadă din țară, căci așa cum o vezi de departe, pare monumentală. Ți-ai putea opri coborârea chiar acolo, în locul în care cascada se vede atât de completă și frumoasă, scăpând în felul acesta de partea cea mai grea a traseului, porțiunea care te duce chiar lângă cascadă. Dar, dacă tot ai ajuns până aici, cine nu ar fi doritor să meargă până la baza acestei căderi minunate de apă, pentru a face traseul complet? 

Cascada Cailor din Borșa
Cascada Cailor din Borșa
Cascada Cailor din Borșa

Așa că, după ce am admirat-o de la depărtare, am continuat drumul până la baza cascadei. Aici am făcut un scurt popas, ne-am răcorit fața în apa acumulată la poalele muntelui și am admirat frumusețea cascadei și a locului. În zilele de început de vară, mai ales dacă au fost zile cu ploi, debitul cascadei este bogat, iar căderea de apă devine și mai frumoasă. Așa am găsit-o și noi, înaltă, maiestuoasă, agilă, ca o crăiasă năbădăioasă a locului ce vrăjește cu farmecul ei întreaga întindere. 

Cascada Cailor din Borșa

Drumul spre întoarcere este ceva mai anevoios decât drumul de coborâre, dar nu atât de dificil încât să nu poată fi parcurs de părinți cu copii sau de oameni în vârstă, cum erau de altfel o mulțime în jurul nostru. Am fost însă mai atenți la informațiile pe care ni le oferă, căci drumul spre cascadă este totodată și un traseu educativ: Traseul Educativ Stațiunea Borșa. Acest traseu cuprinde sumedenie de panouri cu informații interesante despre zona în care ne aflam, despre vietățile care trăiesc în zonă, de la animale, plante, până la cele mai mărunte gângănii, despre apele din jur, despre ecosistem și mediu. 

Am ajuns la telescaun cu mulțumirea că făcuserăm drumul până la minunata cascadă. Aici ne-am oprit pe platoul muntos, la una dintre măsuțele amenajate acolo, și ne-am delectate cu un suc, dar mai ales cu imaginea de vis pe care ne-o ofereau pantele și crestele înverzite ale munților. 

De reținut:

– Cascada Cailor se află în apropiere de stațiunea Borșa din județul Maramureș, în partea de nord-est a Munților Rodnei.

– Situată la altitudinea de 1300 de metri, cascada formează o cădere de apă peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor.

– Căderea de apă atinge peste 90 de metri și este împărțită în trei trepte. 

– Apa cascadei provine de la apele adunate din Muntele Cailor, la care se adaugă şi apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi.

– Ca orice lucru care atrage și creează interes, și această cascadă își are legendele ei. Cea mai vehiculată este aceea în care se spune că numele cascadei vine de la caii care, fugăriți de un urs înfometat, nu au avut altă posibilitate de a scăpa de colții fiarei decât să se arunce în prăpastie. Mie îmi place însă mai mult o altă variantă a legendei, una în care se spune că această cascadă s-a format din lacrimile stăpânilor care-și plângeau caii căzuți în gol. 

– Legenda cailor pieriți în această zonă a dat locurilor din împrejurimi și alte denumiri care amintesc de sărmanele animale: Podul Cailor, Muntele Cailor sau Zănoaga Cailor, Izvorul Cailor.

– Cascada Cailor se află în top 5 cele mai vizitate obiective turistice din Maramureş, alături de Mocăniţa, Mănăstirea Bârsana şi Cimitirul Vesel de la Săpânţa și este cel mai vizitat obiectiv turistic din Borșa.

– Deși aceasta cascadă este considerată cea mai înaltă cădere de apă din țara noastră, se pare însă că există o altă cascadă mai înaltă decât aceasta, Cascada Cociu (Cascada Roșeț) din Munții Mehedinți, cu o cădere de apă de 120 de metri. 

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *