În ziua aceea de sfârșit de noiembrie, caldă și solară, am pornit din Brașov cu gândul să ajungem la Prejmer. Mergând pe DN11, am observat de pe șosea ceva ce părea un circuit pe care se perindau mai multe karturi. Cum nu eram foarte departe de Prejmer, am făcut un popas pentru a vedea acest circuit care s-a dovedit a fi una dintre cele mai interesante investiții făcute în zona Brașovului.
Prejmer Raceway, sau Prejmer Circuit, se află situat pe DN11, în marginea localității Lunca Câlnicului, la doar 16 km de Brașov. Un drum pietruit ne-a purtat până la clădirea tip container, în fața căreia se afla și o parcare în care ne-am lăsat mașina. Am intrat apoi în clădirea pe peretele căreia un afiș ne vestea că vom găsi recepția, restaurantul și, dincolo de ea, zona de karting.
Am pătruns de fapt într-o lume fascinantă, în care cei pasionați de karting pot simți adrenalina la cote maxime. Simpli privitori, fără a fi pasionați de această activitate de pilotaj, noi ne-am simțit foarte bine acolo: am privit, ne-am relaxat cu o cafea în față, delectându-ne cu imaginea karturilor ce alunecau curajoase pe pistă, am apreciat și am plecat convinși că este un loc ce merită din plin promovat.
Clădirea în care am intrat, decorată la interior în concordanță cu activitatea care se desfășoară pe pistă, cuprinde recepția și un restaurant generos. Ferestrele mari, cât tot peretele, permite oamenilor să urmărească tot ceea ce se întâmplă pe pistă. Dar pentru că ziua era atât de frumoasă, noi am ieșit pe terasa alăturată, să ne bucurăm de razele soarelui și să putem vedea mai bine puse la treabă aceste mașinuțe minunate cum sunt karturile.
Construit pe o suprafață de 17 hectare, respectând întru totul normele Federației Internaționale de Automobilism (FIA), Circuitul de la Prejmer impresionează și chiar dovedește multă seriozitate și mult interes în realizarea sa. Se vede că nu este un loc amenajat de mântuială, iar cine a investit acolo a făcut acest lucru cu pasiune, cu competență și cu dorința de a obține un rezultat calitativ. Pista pe care am văzut-o acolo este cu siguranță o pistă care atinge cele mai ridicate standarde de siguranță și care satisfac și necesitățile unui pilor începător, dar și ale celor profesioniști. De altfel, după câte am citit, pe pista de la Prejmer Circuit au loc de câteva ori pe an competiții naționale de karting.
Prejmer Raceway este o zonă de agrement, care cuprinde clădirea cu restaurantul și recepția, parcarea din față pentru mașinile vizitatorilor, pista pentru cursele de karturi, garaje și padocul pentru karturi. Pista este impresionantă, fiind de altfel punctul central al acestei suprafețe. Ea are lungimea de 1250m, lățimea între 8 și 10m, o linie dreaptă lungă de 170m, 15 viraje, 7 spre stânga și 8 spre dreapta și un asfalt special, care să asigure o bună aderență.
După cum am spus, noi am fost doar privitori ai curselor de karturi care se desfășurau pe pistă în ziua aceea frumoasă de noiembrie. Pentru cei interesați sau pasionați, posibilitățile sunt însă altele. Posesorii de karturi pot intra pe pistă cu karturile personale, dar se poate intra și cu motociclete sau mașini. Cei care nu dețin un kart propriu, au posibilitatea de a închiria unul chiar de acolo, în schimbul unor sume care diferă în funcție de timpul pe care doresc să îl petreacă pe pistă și în care sunt incluse închirierea kartului, casca de protecție și instructajul. Mai jos este tabelul cu prețuri afișat pe un ecran în clădirea în care am stat, dar acestea sunt prețurile din momentul în care am fost noi și cu siguranță acestea se vor modifica pe parcurs.
Pentru cei care doresc să experimenteze kartingul pe această pistă minunată, dar nu au noțiunile necesare, se oferă lecţii de pilotaj karting de la instructori autorizaţi. Iar companiilor care doresc să organizeze un eveniment special le sunt puse la dispoziție pachete cu oferte dintre cele mai interesante.
Informații actualizate despre toate acestea puteți găsi aici: prejmer-racway.