Vara aceasta, micul sat din județul Mureș și-a așteptat turiștii cu o nouă surpriză: spațiul expozițional Mini Niraj din Câmpu Cetății, care prezintă, prin intermediul unei diorame, tot farmecul Văii Nirajului.
Despre Câmpu Cetății (în maghiară Vármező) am mai scris și probabil că voi mai scrie, este satul nostru de suflet, pe care l-am descoperit în 2016, când ne-am cazat pentru câteva zile la o pensiune din Sovata. Atunci am aflat despre acest sat din Munții Gurghiului, l-am vizitat și ne-a plăcut și am tot revenit la el chiar din acel an, când am participat pentru prima dată la Festivalul Baloanelor cu Aer Cald, ce-și desfășura atunci cea de a zecea ediție. De atunci, an de an, Câmpu Cetății ne fascinează și ne atrage cu farmecul lui de sat blând, tihnit, revigorant, în care noi ne simțim acasă.
Greu de spus în toți acești ani câți alți turiști am adus în zonă. Căci cum altfel am putea să îi arătăm recunoștința acestui sat micuț, care ne-a primit cu atâta căldură în mijlocul său, decât promovându-l și încercând să îl facem cunoscut și altora? Am invitat și am adus cu noi rânduri de prieteni, cunoștințe, membrii ai familiei. Și toți au venit, și au văzut, și s-au simțit bine și unii au tot revenit de atunci, poate și de câte cinci, șase, șapte ori. Pe toți i-am cazat fie la Pensiunea Vandor, fie la Hanul Pescăresc din sat, i-am plimbat printre iazurile păstrăvăriei și i-am invitat la deliciosul păstrăv prăjit, i-am dus pe munte, la Lacul cu Arini, i-am invitat la o nostalgică plimbare cu Mocănița, micul tren care își duce turiștii pe traseul Sovata – Câmpu Cetății, sau la o aventuroasă expediție cu Safari Tours prin munții Gurghiului, ori i-am luat alături de noi la alte ediții ale Paradei Baloanelor. Câmpu Cetății nu a dezamăgit niciodată pe nimeni și toți s-au simțit minunat.
Toate sunt la fel în Câmpu Cetății, nimic nu se schimbă și peste toate persistă o vrajă delicată cu care satul cuprinde subtil turistul, făcându-l să-și dorească să mai rămână sau să se întoarcă. Un singur lucru a lipsit în această vară, căci, după tragedia de la începutul anului, Safari Tours din Câmpu Cetății și-a încheiat activitatea, iar fără mașinile militare încărcate cu turiști veseli care treceau pe șoseaua principală în drumul lor către verdele munților, satul a fost parcă mai trist și parcă incomplet. Așa am înțeles că Safari Tours nu a fost doar o afacere deschisă de un inimos localnic, ci o stare, o stare de bine care încălzea satul, atunci când mașinile treceau, turiștii zâmbeau și făceau cu mâna, iar sunetul goarnei de la mașina militară se înălța îndrăzneț în aer, anunțând aventura.
Dar viața merge înainte, iar satul, cum spuneam și mai sus, a găsit un alt mod de a-și primi cu brațele deschise turistul. În această vară s-a deschis spațiul expozițional Mini Niraj din Câmpu Cetății, al cărui scop este acela de a promova frumusețea și bogăția naturală, culturală și spirituală a unei zone pline de farmec, Valea Nirajului.
Pentru cine ajunge cu Mocănița în Câmpu Cetății, expoziția este chiar acolo, în clădirea ridicată la capătul traseului, când mocănița ajunsă din Sovata întoarce pentru a face cale întoarsă. Pentru cine ajunge cu mașina, pe marginea șoselei va observa mici panouri care ghidează turiștii către noul spațiu expozițional.


Clădirea, micuță, dar nouă, adăpostește noua atracție din Câmpu Cetății. Este vorba de o dioramă de 10 m2, care prezintă cât mai realistic posibil întreaga Vale a Nirajului, cu tot ce are aceasta specific, de la biserici și monumente, construcții inedite, locuri turistice, gări și chiar ocupații ale oamenilor. Mini-trenuri ghidate electronic trec prin diferite gări, străbătând distanța între Praid și Târgu-Mureș și redau în mod realist linia feroviară de ecartament îngust de pe Valea Nirajului. Macheta automatizată cuprinde linia Târgu-Mureș – Praid, având 6 gări, 1 depou, 31 metri de șine, 36 de macazuri, 7 locomotive, 32 de vagoane. Diorama prezintă garnituri de tren funcționale, tractate de mocăniță, Dieselul roșu, trenurile de exploatație forestieră și minieră din Câmpu Cetății sau din Praid și se bucură de tot felul de efecte vizuale și sonore realiste: viaducturi, poduri feroviare, semnalizări, bariere funcționale, mașini care circulă, coșuri care scot fum, far cu lumina aprinsă în vârf etc.
Ca locații, pot fi recunoscute Salina Praid, Lacul Ursu, hotelurile și turnul panoramic din Sovata, târgul tradițional din Hodoșa și din Miercurea Nirajului, Țara Morcovului, biserici monumente medievale, capela de pe Muntele Becheci, teatrul-șură și cel mai bătrân tei din Transilvania de la Călugăreni, iazurile cu păstrăv din Câmpu Cetății, gospodării țărănești tradiționale, autostrada Transilvania în construcție, gara din Eremitu și chiar micuța gară din Câmpu Cetății, cu clădirea în care se află expoziția.












Macheta a fost realizată de Maketo Atelier, o echipă formată din 16-24 de oameni, cărora le-au fost necesare în jur de 6000 de ore pentru a realiza diorama. Atenția la detalii este fascinantă, iar cei mai edificatori în acest sens sunt micuții omuleți răspândiți peste tot, antrenați în diferite activități și surprinși în variate ipostaze: oameni cu bagaje așteaptă trenul în gară, țărani harnici muncesc în grădină, câțiva sportivi pedalează de zor pe o șosea, un șofer asistat de alți colegi repară roata de la mașină, un poștaș duce geanta cu scrisori, doi îndrăgostiți se sărută lângă o trăsură albă, un bătrân salută cu pălăria ridicată sosirea trenului în gară, un alt bătrân este căzut peste un geamantan, mai mulți muncitori taie lemne, câțiva turiști admiră priveliștea din vârful muntelui, alții înoată în Lacul Ursu sau se fotografiază cu ursul de pe platforma de lângă Lacul Ursu etc. Sunt detalii care amuză și aduc un plus de farmec dioramei peste care plutește agale miniatura unui balon cu aer cald roșu.
Pentru a veni în ajutorul turiștilor, din loc în loc sunt plăcuțe informative, indicând locurile prezentate pe machetă, astfel încât privitorul să înțeleagă mai bine ceea ce vede.



Spațiul expozițional Mini Niraj din Câmpu Cetății inaugurat la 30 iunie 2023 a fost realizat la inițiativa primăriei comunei Eremitu, cu bani din bugetul propriu și din fondurile Uniunii Europene. Expoziția este deschisă între orele 11.00 – 15.00, iar intrarea este gratuită. Turiștii pot cumpăra din spațiul expozițional diverse suveniruri (tricouri, șepci, magneți pentru frigider, machete de mașini sau trenuri), cărți sau diferite produse artizanale confecționate de meșteșugarii locului. Din câte am înțeles, se intenționează îmbogățirea spațiului expozițional cu diferite obiecte din domeniul feroviar, ce vor fi expuse pe pereții încăperii.


Deși deschisă recent, noi am vizitat expoziția de vreo trei ori până acum și chiar am dus și câțiva prieteni să o vadă, așa cum ne-am format deja obiceiul. Dacă sunteți în zonă, vizitați și voi spațiul expozițional Mini Niraj din Câmpu Cetății, este o încântare atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Pentru informații actualizate, vizitați site-ul: www.mininiraj.ro