Îmi place să vizitez case memoriale, pentru că ele cuprind povești de viață care îmi spun mult mai multe despre cel pe care îl cunosc din cărți doar pentru ceea ce l-a făcut remarcat. Am impresia că, pătrunzând în viața reală a unei personalități, se deschid noi uși ale cunoașterii, iar cel al cărui cămin îl vizitez iese din tiparul cărților și devine real, simțindu-l mai apropiat, mai uman, mai cunoscut și, astfel, mai apreciat. Tocmai de aceea, un loc în care nu am ezitat să oprim a fost Casa memorială Orbán Balázs de lângă Odorheiu Secuiesc.
Se știe că cine călătorește prin diferite regiuni ale țării, observă deseori în drumul său astfel de case memoriale, care invită călătorul să oprească și să îi asculte povestea. Ajungând nu cu mult timp în Băile Seiche, la Parcul Mini Transilvania, am găsit acolo un loc complex, în care poți admira nu doar parcul, ci și o serie de alte obiective turistice: Muzeul insectelor, un parc unic prin prezența insectelor gigantice și mișcătoare, Porțile Secuiești, Casa memorială Orbán Balázs și monumentul funeral al acestui etnograf și istoric.
Despre Orbán Balázs nu știam nimic, recunosc; de unde să știu despre o personalitate maghiară, când sunt atâtea personalități românești cu povești de viață impresionante despre care nu știu mai nimic. Dar prezența casei memoriale în acel complex de lângă Odorheiu Secuiesc a fost invitația de care aveam nevoie pentru a afla.
Căutând informații pe internet despre Orbán Balázs, dar și din prezentarea făcută de doamna ghid pe parcursul traseului prin camerele casei memoriale, am aflat că acesta este un etnograf, istoric și om politic renumit, al cărui merit este acela de a fi scris Descrierea ţinutului secuiesc din punct de vedere istoric, arheologic şi etnografic. Născut într-o familie de sași într-un sat de lângă Odorheiu Secuiesc, Polonița, Orbán Balázs a fost un neobosit călător prin locuri pe care a încercat să le cunoască cât mai bine, el atingând Constantinopolul, Orientul Mijlociu, Piramidele sau Țara Sfântă. Pe plan local, s-a remarcat ca om politic, fiind inițial susținător al Revoluției Maghiare Antihasburgice, apoi membru în Dieta maghiară. După o viață romantică și aventuroasă, neavând urmași, își lasă toată averea comunității săsești, cu dorința de a fi înmormântat la Băile Seiche. În amintirea lui, aici s-a deschis publicului Casa memorială Orbán Balázs de lângă Odorheiu Secuiesc, dar și monumentul funerar din fața căruia pornește renumitul șir de porți secuiești, prima poartă fiind chiar poarta casei sale, construită doar cu doi ani înainte de a muri.
Descrierea ţinutului secuiesc din punct de vedere istoric, arheologic şi etnografic este o lucrare amplă și complexă, ce a strânit mânia istoricului George Barițiu, care, deși recunoaște că lucrarea este scrisă cu talent și pasiune, o consideră denigratoare pentru românii care locuiesc în Ardeal. Cele șase volume ale lucrării rămân însă valoroase pentru nenumăratele sale consemnări geografice, arheologice și etnografice. Orbán Balázs s-a implicat total în realizarea capodoperei vieții sale și a scris cartea colindând întreg Ținutul Secuiesc, vizitând fiecare localitate, fiecare edificiu, ruină, curiozitate naturală, fotografiind și însemnând totul.
Casa memorială Orbán Balázs de lângă Odorheiu Secuiesc prezintă viața acestei personalități, în patru încăperi ce înfățișează diferite perioade ale tumultoasei sale vieți. Prima cameră prezintă biografia lui Orbán Balázs și istoria familiei acestuia, cu tot arborele său genealogic. Pereții sunt de fapt vitrine în care sunt expuse imagini ale lui Orbán Balázs, articole de ziar, caricaturi, însemnări, anecdote, evenimente picante la care a participat; la fel oferă informații și ecranele digitale răspandite prin încăperi.
Cea de a doua încăpere face referire la cariera politică a lui Orbán Balázs, atât de mult atras de ea, încât nu a ezitat să se dueleze de două ori, pentru a-și apăra convingerile. Plăcerea sa de a rosti alocuțiuni în Parlament este evidențiată cu ajutorul unei aplicații tridimensionale de hologramă și de animație, prin intermediul căreia poate fi ascultat un discurs rostit de Orbán Balázs în persoană în Parlament.
Încăperea a treia prezintă aspecte ale activității de scriitor și de călător oriental ale lui Orbán Balázs. În această sală atrag atenția piramida la care a ajuns și omul politic, dar și un manechin în mărime naturală a lui Orbán Balázs. Din câte am aflat, acest manechin a fost proiectat de către Studioul de Animație Legendarium în baza unui model tridimensional și a fost executat de cineaști din Ungaria.
Încăperea a patra este destinată unei alte pasiuni ale sale, fotografiatul. Aici putem afla cum și-a însușit arta fotografierii de epocă de la Victor Hugo și de la cei doi fii ai acestuia și pot fi văzute camera de developare și procesul de developare din acea perioadă.
Nu foarte departe de Casa memorială Orbán Balázs de lângă Odorheiu Secuiesc se află și monumentul funeral al lui Orbán Balázs. De aici, din fața monumentului, pornește o alee formată din rondele de lemn de-a lungul căreia se înșiruie 16 porți secuiești. Prima dintre ele, cea mai apropiată de monument, este poarta din fața conacului lui Orbán Balázs, din Băile Șeichiului, realizată de meșterul Kovács Benedek în anul 1888.