Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății
Acasă Destinații turistice

Festivalul ecvestru de lângă Câmpu Cetății

La începutul lunii acesteia am participat la Festivalul ecvestru de lângă Câmpu Cetății, un festival care ne-a umplut de încântare și de admirație pentru frumoasele cabaline pe care le-am văzut acolo. Este vorba, de fapt, despre Sărbătoarea chiherenilor și urisenilor, un eveniment cu tradiție în zonă, organizat de Primăria şi Consiliul Local Chiheru de Jos.

Comuna Chiheru de Jos, ce include satele Chiheru de Jos, Chiheru de Sus, Urisiul de Jos și Urisiul de Sus se află în județul Mureș, de-a lungul șoselei ce leagă Eremitu de Reghin, într-o zonă deluroasă deosebit de frumoasă. În spiritul tradițiilor, a obiceiurilor și a strânselor legături ce unesc oamenii acestor sate, de ani buni se organizează acest eveniment, în care chiherenii și urisenii se adună pentru a sărbători lumea satului în care trăiesc. Inițial, sărbătoarea se ținea pe terenul de sport dintre cele localități Chiheru, dar cum evenimentul a luat amploare și spațiul a devenit neîncăpător, anul acesta l-au mutat într-o frumoasă poiană din marginea satului Câmpu Cetății. Noi ne-am nimerit acolo și, la vederea panoului care indica drumul către un festival ecvestru, am luat la pas cărarea umbrită de păduri, care ne-a dus fix la locul potrivit.

Participanți așadar la Festivalul ecvestru de lângă Câmpu Cetății, aveam să înțelegem rapid că chiherenii și urisenii sunt oameni aprigi și muncitori, cu mult respect pentru tradițiile locului, pentru propriile îndelneticiri și pentru mâncărurile tradiționale, moștenite din vechime. Într-un spațiu de data aceasta generos, au fost amplasate o scenă mare pentru concerte, locuri pentru preparat bucate alese, tradiționale și pentru degustarea acestora, standuri cu diverse produse meșteșugărești, loc de joacă pentru copii și, bineînțeles, spațiul desfășurării concursurilor de cabaline.

Căci, așa cum am văzut, chiherenii și urisienii sunt crescători de cai renumiți, cu dragoste și respect pentru aceste frumoase animale, alături de care conviețuiesc de veacuri. Sărbătoarea lor este și cea a cailor, căci, mândri de ceea ce cresc, chiherenii sunt nerăbdători să își prezinte tuturor sufletele prietene cu care împart truda și viața de toate zilele – caii. Dar nu doar localnicii din zonă au fost prezenți acolo, căci evenimentul a căpătat de-a lungul anilor amploare, iar la eveniment au participat concurenți din multe alte localități ale țării, în special din Transilvania.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății s-a desfășurat în ziua de 10 septembrie, într-un spațiu mirific. Pe lângă programul artistic desfășurat pe scenă,  au fost organizate concursuri de artă culinară, expoziții de utilaje, tradiționala paradă a  cailor, un concurs de viteză între cai și altul de tracțiune. Vreme frumoasă, soare blând, optimism, încredere, veselie, arome și savoare, cam așa a fost atmosfera în timpul acestei zile. Iar vedeta zilei a fost nimeni altul decât calul, o creatură nobilă, ce denotă putere, eleganță, grație și care, în ciuda aspectului său maiestuos, își răsplătește stăpânul cu ascultare, docilitate, fidelitate și respect.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

.

.

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

.

Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății

.

Programul a început prin parada cailor, 53 de cai mândri și focoși, care au primit din belșug admirație și aplauze din partea spectatorilor. Apoi, a urmat concursul de viteză și în final cel de tracțiune, în timpul cărora cabalinele înscrise au arătat ce pot să facă mai bine. După încheierea acestor concursuri, a urmat petrecerea, participanții la festival delectându-se cu momentele artistice care s-au desfășurat pe scenă și cu delicioasele mâncăruri pregătite acolo, pe loc.

Ne-am bucurat și noi de tot ce a oferit frumos Festivalul ecvestru de la Câmpu Cetății și mai ales ne-am bucurat de faptul că omul simte nevoia să evidențieze animalul de lângă el, cel care îi este de multe ori mai credincios, mai tolerabil, mai de ajutor și mai de nădejde decât semenii. Cai, pisici, câini, sunt animale credincioase alături de care conviețuim de atâta vreme și care merită respectul nostru. Am apreciat aplecarea omului către acest animal destoinic – calul, care, ca și alte vietăți de casă, ne ajută să descoperim cât de mult contează în rândul animalelor afecțiunea, loialitatea și dragostea. Uneori, mai mult ca la oameni.

Las aici câteva citate despre cai, aceste animale superbe, care ne învață eleganța, loialitatea, obediența și prietenia. Sunt citate ale unor autori necunoscuți, cu siguranță oameni care au trăit în lumea cailor și care i-au simțit, i-au iubit și i-au respectat:

  1. „Dacă oamenii ar fi la fel de loiali și credincioși precum caii, lumea ar fi un loc mult mai bun.” – autor necunoscut
  2. „Calul este specia care ne-a dat aripi fără a ne lăsa să zburăm.” – autor necunoscut
  3. „Calul este oglinda sufletului uman.” – autor necunoscut
  4. „Când ești în șa, lumea se simte diferit.” – autor necunoscut
  5. „Calul este învățătorul tău, iar tu ești elevul său.” – autor necunoscut
  6. „Caii te pot ajuta să înveți multe despre tine însuți.” – autor necunoscut
  7. „Caii ne pot învăța multe despre valoarea loialității și a prieteniei adevărate.” – autor necunoscut
  8. „Un cal nu te va judeca niciodată pentru greșelile tale, ci va fi întotdeauna lângă tine să te susțină.” – autor necunoscut
  9. „Un cal îți poate arăta o lume pe care nu o puteai vedea niciodată singur.” – autor necunoscut
  10. „Când ești călare pe un cal, simți că ești în armonie cu lumea din jurul tău.” – autor necunoscut
  11. „Nu există iubire mai adevărată decât cea pe care o poți găsi în ochii unui cal.” – autor necunoscut
  12. „Un cal poate fi cel mai bun prieten al tău, dar poate fi și cel mai rău inamic.” – autor necunoscut
  13. „În preajma cailor, nu trebuie să vorbești mult, ci să asculți și să simți.” – autor necunoscut
  14. „Caii sunt asemenea poeziei în mișcare.” – autor necun
  15. „Să te lași purtat de puterea și grația unui cal este ca și cum ai fi în brațele unui înger.” – autor necunoscut

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *