Balu Park din Harghita-Băi
Acasă Destinații turistice

Balu Park din Harghita-Băi – mișcare și adrenalină

Balu Park din Harghita-Băi

Într-o dimineața liniștită de august am făcut un scurt popas la Balu Park din Harghita-Băi. Loc neștiut de noi până atunci, la care am ajuns mai mult din întâmplare, rătăcind pe străduțele din această localitate. Pentru că ziua era abia la început, opriserăm acolo în căutarea unui locușor în care să bem liniștiți o cafea; tot foind dintr-un loc în altul, am ajuns la acest parc de aventură, la care ne-am oprit nu ca să ne punem în mișcare adrenalina, ci pur și simplu ca să aruncăm o privire.

Harghita-Băi este o localitate din județul Harghita, aflată cam la 20 de km. de Miercurea-Ciuc. Nu este de fapt o simplă localitate, căci Harghita-Băi este considerată stațiune balneoclimaterică, care încântă prin peisajul montan deosebit de frumos, dar mai ales prin faptul că turiștii găsesc aici mofete solfatariene, ape minerale vindecătoare, posibilitatea de a face tratamente şi condiţii favorabile mai ales sporturilor de iarnă.

Așezată la altitudinea de 1350 metri, cea mai înaltă altitudine din județul Harghita, această stațiune din Transilvania se bucură și ea de ceea ce dă farmec întregii regiuni ardelenești: frumusețea de nedescris a peisajului. Munții de poveste care înconjurau în acea dimineață de vară stațiunea se ridicau spre un cer albastru-străveziu pașnic, iar aerul și întreaga atmosferă pe care o simțeam plimbându-ne pe străzile stațiunii avea prospețimea obrajilor de fată. Natura – superbă. Stațiunea, din păcate, nu. Căci, în ciuda faptului că aveam în jurul meu atâta frumusețe, localitatea mi s-a părut obosită, goală, inertă și teribil de tristă. Multe case de vacanță nefuncționale, campinguri și căsuțe ridicate în vremurile comuniste degradându-se încet încet sub acțiunea timpului și a nepăsării, străzi pe care nu mergea nimeni.

Atâta frumusețe naturală și atâtea comori de sănătate câte ar putea oferi acest loc și totuși stațiunea nu pare să atragă la fel de mulți turiști pe cât atrăgea altădată. Fondata în anii 1800, Harghita-Băi a devenit cunoscută datorită peisajului inconjurator, a apelor sale minerale și a mofetelor sulfuroase indicate in tratarea bolilor cardiovasculare și afecțiunilor reumatice. La începutul secolului al XX-lea era una dintre stațiunile balneare renumite din Transilvania, dupa ce au fost descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea solfatarele cu gaze sulfuroase cu efecte atât de benefice pentru sănătate. Mofetele cu ape carbogazoase cu o compoziție chimică deosebită creează posibilitatea unor tratamente variate pentru boli de inimă și ale sistemului circulator, inflamații cronice etc.

De altfel, umblând prin această regiune, ne-am plimbat pe malul unui râu sulfuros, cu ape gălbui, sulfurate.

Stațiunea nu mai atrage astăzi atât de mult ca în trecut, totuși investiții moderne s-au făcut și aici, iar Balu Park din Harghita-Băi este o dovadă în acest sens.

Creat pe o suprafață de 1,5 hectare, acest parc de aventură are dotări potrivite pentru orice iubitor de exepriențe inedite, indiferent de vârstă. Sunt puse la dispoziția acestora 11 trasee cu grade diferite de dificultate, dotate cu 190 elemente de joc şi 190 platforme montate pe copaci. Fiecare traseu este marcat printr-o culoare: traseele pentru copii au culorile roz, galben, portocaliu, cel pentru familii cu copii are culoarea verde deschis, iar traseele pentru adulți sunt marcate în culorile verde închis, albastru, roșu și negru.

Există și un traseu pentru teambuilding, traseul maro, pe care mai multe echipe își pot testa spiritul de aventură.

În plus, curajoșii au la dispoziție și traseul mov, o tiroliană lungă de 985 metri, din care 350 metri trec peste lacul de lângă parcul de aventură, tiroliana de la Balu Park fiind considerată cel mai lung traseu de alunecare din Europa Centrală.

Noi nu am încercat niciunul din aceste trasee, dar ne-a plăcut să ne plimbăm pe sub platforme, funii și obiectele așezate pe post de obstacol, iar dificultatea unora din aceste trasee era vizibilă chiar și de jos. Parcul are instructori care să ghideze temerarii ce vor să-și încerce forțele și pune la dispoziție echipament de protecție special, singurul care poate fi folosit în spațiul parcului.

Balu Park din Harghita-Băi
Balu Park din Harghita-Băi
Balu Park din Harghita-Băi
Balu Park din Harghita-Băi

Chiar în fața intrării în Balu Park din Harghita-Băi se află pensiunea de 3 stele Balu, care oferă turiștilor cazare, restaurant liniște și bucuria de a se afla într-un cadru montan curat, frumos și sănătos.

Deși Balu Park din Harghita-Băi funcționează în perioada caldă a anului, pentru anotimpul rece turisții au la dispoziție alternative de petrecere a timpului: pârtiile de schi Csipike, Miklos şi Kossuth, snowmobile, snowbus, snowtubbing, patinaj, ciubăr, saună și excursii off-road în mașini care mie mi-au amintit de mașinile de safari de la Câmpu Cetății.

Pentru informații referitoare la programul de funcționare, prețul biletelor, oferte și rezervări puteți accesa site-ul parcului: balupark.com/ro

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *