Mocănița Sovata - Câmpu Cetății
Acasă Destinații turistice

Mocănița Sovata – Câmpu Cetății – traseu atractiv prin Munții Gurghiu

Veche Mocăniță în Câmpu Cetății, pe vremea când era folosită în domeniul forestier. Sursă foto: internet

Mocănița este micul tren funcțional pe o linie de cale ferată cu ecartament îngust, alimentat fiind cu lemne și cărbuni. Folosite în prezent mai ales în scop turistic, aceste mocănițe sunt iubite de către turiștii care doresc să petreacă timpul călătorind într-un tren bătrân, dar încă atractiv, prin locuri montane deosebit de frumoase. Există mai multe mocănițe în țara noastră, iar una dintre dintre acestea este Mocănița Sovata – Câmpu Cetății.

Istoric

Mocănița care străbate traseul dintre Sovata și Câmpu Cetății este una dintre cele 10 locomotive cu aburi pentru linie îngustă fabricate în 1949 la fabrica industrială din Polonia, numită Chrzanow. Ea funcționează pe bază de cărbune și lemne de esență tare și este alcătuită dintr-o locomotivă cu 5 vagoane tip gondolă, cu lungimi cuprinse între 11 și 12 m.

Mocănița parcurge un traseu pe o porțiune de cale ferată îngustă ce datează din anul 1912, care făcea legătura între Praid și Târgu Mureș. După 80 de ani de funcționare, acest traseu este închis, în 1997. Lipsită de activitate, linia de cale ferată se degradează continuu. În 2010 porțiunea dintre Sovata și Câmpu Cetății este refăcută, iar mocănița începe să circule în scop turistic în 2011.

Mocănița Sovata - Câmpu Cetății

.

Gara Mică Sovata

În Gara Mică din Sovata doar Mocănița vine și pleacă, mereu în acceași direcție. E singurul tren care străbate distanța de 14 km dintre cele două localități, de trei ori pe zi, în zilele în care funcționează. De când am fost prima dată cu mocănița, lucrurile în gara din Sovata s-au mai îmbunătățit, căci gara a fost renovată, iar mocănița și-a mărit numărul de vagoane. Biletele se cumpără doar din această gară din Sovata, neexistând posibilitatea să cumperi bilete din Câmpu Cetății, dacă ai vrea, de exemplu, să faci drumul dinspre Câmpu Cetății spre Sovata. De asemenea, nu se pot cumpăra bilete de pe o zi pe alta. Acum nu se mai călătorește în picioare, așa cum era cazul atunci când am făcut primul drum cu mocănița, ci doar pe locurile disponibile în cele cinci vagoane. În zilele de vară, când sezonul este în toi, locurile se ocupă repede. Vara aceasta, când am vrut să călătorim, ne-am dus să cumpărăm bilete cu puțin timp înainte ca Mocănița să plece, dar nu am mai găsit locuri libere. Am cumpărat bilete a doua zi dimineața, pentru ultima cursă din acea zi, unde am mai găsit locuri disponibile.

Turiștii străbat acest traseu de 14 km, care durează în jur de 2 ore dus-întors, ghidați de o doamnă ghid ce îi introduce într-o pădure imaginară, în care fiecare dintre noi devenim personaje. Am făcut și noi drumul Sovata – Câmpu Cetății, ne-am delectat și noi cu farmecul naturii și am intrat și noi în povestea doamnei ghid. Traseul mocăniței taie șoseaua dintre cele două localități de trei ori, apoi se pierde în desișul pădurii. Mocănița se deplasează cu o viteză de până la 35 km/h, este prietenoasă, salută prin scurte țignale mașinile oprite pe șosea, iar oamenii fac veseli cu mâna. O experiență frumoasă și binevenită, care lasă o amintire plăcută tuturor celor care aleg să parcurgă acest traseu pe vechiul drum al fierului. 

Treseu mocăniță

.

.

Mocănița Sovata - Câmpu Cetății

.

Mocănița Sovata - Câmpu Cetății

Gara din Câmpu Cetății

După aproximativ o oră de mers prin desișul pădurii, Mocănița ajunge în Câmpu Cetății. Și aici lucrurile s-au schimbat în bine, spațiul de oprire a fost frumos amenajat, iar în timpul în care se schimbă locomotiva turiștii pot cumpăra produse locale de la vânzătorii din zonă sau pot vizita expoziția proaspăt deschisă în clădirea recent dată în funcțiune – Mini Niraj, o expoziție sub forma unei diorame care prezintă întreaga Vale a Nirajului, cu tot ce presupune această zonă frumoasă. Ideal ar fi să faci drumul cu Mocănița pe direcția Sovata- Câmpu Cetății, iar aici să te oprești în sat, pentru a-l vizita, căci satul acesta micuț oferă o sumedenie de atracții turistice, de care nu ai cum să nu te bucuri. Despre Câmpu Cetății am scris aici sau aici, dar și în alte articole.

Mocănița Sovata - Câmpu Cetății
Mocănița Sovata - Câmpu Cetății
Mocănița Sovata - Câmpu Cetății
Mocănița Sovata - Câmpu Cetății
Mocănița Sovata - Câmpu Cetății

Am auzit de câteva ori că drumul cu Mocănița Sovata – Câmpu Cetății nu ar fi cel mai frumos traseu făcut cu o mocăniță. Poate și faptul că trenul străbate drumul dus-întors pe aceeași rută ar putea fi un dezavantaj. Căutând însă recenzii pe internet, am constatat că lucruri bune și lucruri rele se spun cam despre toate mocănițele din țară. Este însă nedrept, căci de cele mai multe ori nemulțumirile sunt legate de organizare și nu neaparat de mocăniță ca atracție turistică. De aceea, înainte de a călători cu mocănița, este bună o informare despre ce înseamnă o astfel de călătorie, pentru a ști ce așteptări să ai: tren vechi, viteză mică, miros de fum, deplasări pe un vechi traseu forestier, prin locuri uneori lipsite de semnal, schimbări inopinante ale vremii, eventuale momente de plictiseală, dacă traseul ți se pare prea lung (mai ales în cazul copiilor). Cine caută confortul și privitul relaxat în telefon… să stea acasă!

Mocănița (această mașinărie veche care se încăpățânează să reziste timpului, de multe ori grație unor oameni inimoși care și ei se încăpățânează să o păstreze funcțională pentru ca noi, turiștii, să avem ce experimenta atunci când căutăm divertisment și relaxare) cere în primul rând respect, căci este remarcabil cum această locomotivă bătrână, care pufăie bătăioasă pe drumul ei vechi și îngust, trăgând cu stoicism vagoanele pline de călători, reușește să facă față unui traseu rudimentar, permițându-ne să ne delectăm cu frumusețea deosebită a unor peisaje montane pe care altfel, dacă chiar am vrea să le vedem, le-am putea vedea ducându-ne pe jos.

Pentru turiștii veniți în vacanță în frumoasa stațiune Sovata, care vor să călătorească în Mocănița Sovata – Câmpu Cetății, este bine să precizez câteva informații:

-mocănița circulă în lunile aprilie – octombrie, cât este încă vreme bună. Dacă în lunile pline de vară, mocănița circulă aproape zilnic, cu trei călătorii pe zi, dupa ce sezonul se încheie, mocănița circulă doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de două ori pe zi.

-mocănița pornește din Gara Mică și tot de aici se cumpără și biletele, casa de bilete deschizându-se de la ora 8.00. Nu se pot cumpăra bilete din Câmpu Cetății, online sau din alte surse. Biletele se vând în limita locurilor disponibile și pot fi achitate cu card sau cash.

-anul acesta tarifele au fost: 40 de lei pentru copii între 4 și 14 ani, 60 de lei pentru copii mai mari de 14 ani și adulți și 50 de lei pentru pensionari.

-mocănița nu pornește la drum decât dacă sunt măcar 20 de turiști în vagoane, iar dacă vremea este rea, călătoria se anulează.

-nu le este permis accesul în vagoane persoanelor aflate în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor.

-dacă sunteți în plin sezon, mergeți din timp să luați bilete, dimineața devreme, altfel riscați să rămâneți pe peron.

Pentru informații actualizate, vizitați site-ul mocanitasovata.ro

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *