Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă" de lângă Târgu Neamț
Acasă Destinații turistice

Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” de lângă Târgu Neamț

Ultima vizită făcută anul trecut, exact în ultima zi a anului, a fost la Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” de lângă Târgu Neamț. Cu doar un an în urmă, am poposit în mod asemănător la Rezervația de Zimbri din Hațeg, o oprire care ne-a umplut de bucurie. Cu imaginea acelei zile în minte, am zis să oprim să vedem zimbrii de aici, repetând într-un fel experiența de atunci. Mai ales că ziua de decembrie era identică cu cea de anul trecut: caldă, liniștită, solară, ca o invitație la plimbare în natură și la aer curat.

Grădina Zoologică Dragoş Vodă reprezintă una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ. Grădina se întinde pe o suprafață de circa 11.500 ha și adăpostește exemplare de zimbri şi de faună carpatină. Tocmai de aceea nu sunt foarte multe specii de animale care pot fi văzute în spațiul grădinii. Pe lângă zimbrii care se hrăneau pașnici cu fânul proaspăt pus, am văzut căprioare și cerbi, mufloni, cerbul lopătar, un mistreț și câteva specii de păsări, destul de comune. Nimic deosebit.

Locul în care este amenajată Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” se află pe drumul care duce către Mănăstirea Neamț, nu foarte departe de aceasta. Este o zonă frumoasă, cu dealuri blânde în jur, iar cele câteva lacuri amenajate pe partea stângă a grădinii aduc un plus de farmec zonei. Sunt iazuri cu nume simboliceː  Zimbrilor, Căprioarelor şi Cerbilor, special amenajate pentru pescuit, cel mai atractiv fiind Lacul Zimbrilor situat chiar la intrarea în rezervaţie. Cu siguranță natura e mult mai frumoasă vara, când verdele predomină peste tot, dar nici acum, cu pădurea desfrunzită, nu era greu să înțelegi că zona are farmec și că natura încântă în orice moment.

Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă"

 Atracția ar fi în special zimbrii, despre care aflaserăm încă de când vizitaserăm Rezervația de Zimbri de la Hațeg că o parte din zimbrii de acolo au fost aduși și aici. Zimbrul, animal de legendă, este în prezent o specie pe cale de dispariție. Se spune că mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea. Tocmai de aceea este ocrotit de legi naționale și internaționale ca monument al naturii. Zimbrul este cel mai mare animal erbivor din Europa. Masculul poate ajunge la o greutate ce variază între 440 – 920 de kilograme și se caracterizează printr-o disproporționalitate a corpului: partea din față masivă, lată, ceea ce îi dă un aspect fioros, partea din spate mai mică. Femelele sunt mai mici, între 320 și 640 kg. Zimbri au cap mare, frunte boltită, coarne scurte, răsucite înapoi, dar cu vârfurile foarte ascuțite îndreptate înainte. Corpul este acoperit cu blană deasă și aspră, de culoare gri-maronie, mai mare în partea din față a corpului, formând așa numita barbă.

Din câte am citit, există 28 de zimbri în rezervația de la Vânători-Neamţ, iar dintre aceștia doar 7, doi masculi şi cinci femele, sunt găzduiţi, în scop turistic de Grădina Zoologică Dragoş Vodă. Restul exemplarelor sunt în Parcul de Aclimatizare care se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare de teren, mai puțin accesibilă turistului.

Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă"
Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă"
Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă"
Grădina Zoologică Zimbrăria "Dragoș Vodă"

Zimbrii de la Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” de lângă Târgu Neamț mi s-au părut mai frumoși decât cei de la Hațeg, mai mari și mai impunători. Dar… cam atât. Grădina în general nu mi s-a părut modernizată, animalele nu mi s-au părut bine îngrijite, iar jumătate de oră este prea suficient pentru a vizita întreaga grădină. Nu mi-a plăcut să văd șobolanii mâncând din hrana animalelor, iar cerbul carpatin m-a înduioșat, văzându-l cu blana murdară și copitele necurățate, încât abia mergea.

Nu am putut să nu compar și aleea care duce spre țarcurile animalelor: pe cât de mult mă impresionase aleea până la zimbri de la Hațeg, pe atât de mult m-a dezamăgit cea de la Târgu Neamț: degradată, spartă, rămasă așa cum a fost construită de la început.

Hațeg
Târgu Neamț

Dar, ca tot ce înseamnă respect pentru natură și dorința de a o proteja și de a o pune frumos în valoare, Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” merită apreciată și vizitată, oferind un mod plăcut de a petrece timpul în natură și multe informații interesante, mai ales pentru copii.

De reținut:

-Grădina Zoologică Zimbrăria „Dragoș Vodă” de lângă Târgu Neamț se ală în Rezervația Vânători-Neamț, pe partea stângă a drumului care duce către Mănăstirea Neamțului.

-Pe lângă țarcurile cu animale, turiștii se mai pot bucura de Muzeul Zimbrului cu o serie de expoziţiii temporare şi permanente, și de Pasarela suspendată, realizată din lemn și construită la 15m înălţime pe o lungime de 200m, pentru a permite observarea faunei şi a florei.

-Există în fața grădinii și în interiorul acesteia spaţii de parcare, locuri de popas cu băncuţe şi mese şi chioşcuri cu diferite produse pentru vânzare, inclusiv alimentare.

-Programul de vizitare: vara (8.00-18.00), iarna (8.00-16.00).

-Căi de acces: Piatra Neamţ – Tg. Neamţ (DN 15C); Suceava – Cristeşti (DN 2 apoi pe DN 15B pană la Tg. Neamţ); Vatra Dornei – Poiana Largului (DN 17B); Borsec – Poiana Largului (DN 15); Bicaz – Poiana Largului (DN 15).

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *