Izvorul lui Călin
Acasă Destinații turistice

Izvorul lui Călin de lângă Lăpușna

Prin călătoriile noastre, am întâlnit deseori izvoare la care ne-am oprit pentru a bea un strop de apă. Izvoarele își au și ele partea lor la farmecul unui anume loc, iar unele parcă se ridică deasupra altora, prin apa pe care o oferă, prin locul în care se află, prin aspectul îngrijit sau prin debit și limpezime. Pentru mine, câteva au devenit izvoarele mele preferate, la care invit pe oricine să facă popas, dacă drumurile îl duc cumva într-acolo. Un astfel de izvor este și Izvorul lui Călin de lângă Lăpușna.

Noi l-am descoperit în drumurile noastre către această localitate, atunci când am mers să vizităm Castelul Regal de Vânătoare și Biserica de lemn de la Lăpușna. Drumul până acolo, de o frumusețe perfectă, în care natura te însoțește în toată splendoarea ei, este de fapt drumul motocicletelor și al ATV-urilor, căci imediat ce lași în urmă satele Dulcea și Brădețelul (comuna Ibănești), nu mai există șosea, ci un drum forestier, larg, dar plin de denivelări, accesibil mai mult celor care folosesc mașini 4×4, atv-uri și motociclete. Călătorii în autoturisme merg haida-de, după cum li se pare drumul mai neted, ocolind pe cât posibil gropile și șanțurile formate când ici, când colo. Noroc că zona e frumoasă, natura darnică, pădurea te însoțește tot drumul, iar pe marginea șoselei curge râul Gurghiu, traversat din loc în loc de podețe din lemn, puse acolo parcă de când e lumea. 

.

Undeva, pe acest drum, la aproximativ 2 km. înainte de Lăpușna, se află un izvor cu apă limpede și curată, Izvorul lui Călin (sau Izvorul Călin). Locul este slab semnalizat, printr-o pancartă agățată de trunchiul unui copac pe care scrie numele izvorului și ai toate șansele să treci pe lângă el dacă viteza mică de înaintare pe drumul părăginit nu ți-ar permite să privești bine în jur.

Frumusețea Văii Gurghiului vine și din bogăția rețelei hidrografice care caracterizează această zonă. Apele râului Gurghiu adună numeroși afluenți: Pârâul Negru, Fâncel, Fătăciunița, Tisieu, Tireu, Isticeu, Valea Cașvei, pe dreapta, iar în stânga Călin, Sirodul, Prislopul, Bucin, Florești, Dulcea, Pietroasa și Orșova, pe care îi duce mai departe, pentru a le vărsa apoi în râul Mureș. Poate tocmai datorită acestor ape bogate este vegetația atât de abundentă, iar frumoasele păduri de fag, brad, molid, alun, ienupăr, anin dau zonei un farmec nespus, atât de apreciat de către turiști.

Izvorul lui Călin nu este tocmai la șosea. Ca să ajungi la el, cobori aproximativ doi metri pe niște trepte de piatră, pentru a ajunge într-un loc răcoros, sub umbra binefăcătoare a unor fagi maiestuoși. Locul abundă de plantele cu frunze mari numite brusturi, căci, chiar dacă zona este atât de bine umbrită, pe marginea drumului neasfaltat și în păduri s-au dezvoltat foarte bine aceste plante și cred că pe acest drum către Lăpușna am văzut cele mai mari frunze de brusturi din viața mea.

.

.

Cineva cu intenții bune a îngrijit cândva acest loc. Izvorul lui Călin se bucură de o construcție de piatră cu arhitectură frumoasă, din care apa se varsă prin trei guri. Undeva în jur se văd resturile unui spațiu cândva frumos amenajat pentru cei care făceau popas la izvor: o scară, bănci, foișoare, pasaje de trecere. Din toate acestea acum nu au mai rămas decât urme, căci nimeni nu mai îngrijește acest loc, așa cum nimeni nu se gândește să asfalteze cei 10 km. care duc din Ibănești spre Lăpușna, pentru a ajuta zona să renască și turiștii să ajungă ușor la cele două bijuterii din Lăpușna: Castelul Regal de Vânătoare și Biserica de lemn.

Izvorul lui Călin
Izvorul lui Călin
Izvorul lui Călin

Apa cu care Izvorul lui Călin de lângă Lăpușna binecuvântează izvorul este apă vie, rece, curată, limpede și atât de plăcută, încât nu ai cum să nu o apreciezi. De altfel, un studiu în domeniul protecției mediului privind potențialul balneoclimateric al Văii Gurghiului a arătat că, în urma măsurătorilor făcute în zonă, Lăpușna și împrejurimile ei se bucură de cel mai curat aer din toată Europa, cu cel mai gros strat de ozon, fiind al doilea de acest fel la nivel mondial. În egală măsură, în urma unei activități a Direcției Sănătate Publică Mureș, s-a evidențiat faptul că din cele 57 de izvoare și fântâni publice pe care le deține județul Mureș, doar 9 izvoare au apă care poate fi băută fără probleme, unul dintre acestea fiind Izvorul lui Călin.

Trecând pe lângă acest izvor, am oprit cu plăcere de fiecare dată, ne-am bucurat de răcoarea pădurii și am apreciat gustul plăcut al apei. Nu putem decât să sperăm că va veni ziua în care drumul să fie asfaltat, Lăpușna să fie bine pusă în valoare cu tot ce are ea frumos, iar Izvorul lui Călin să se bucure de o mai mare apreciere din partea turiștilor și de o mai bună îngrijire din partea celor îndreptățiți să facă acest lucru.

Localizare: DJ 153C, la 2 km. de Lăpușna.

Coordonate: 46°45’52.80″N / 25°11’5.78″E

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *