Pensiunea Gerendás din Ghindari
Acasă Destinații turistice

Pensiunea Gerendás din Ghindari – un loc rustic și cochet

Pensiunea Gerendás din Ghindari

Erau zile de vară toride și ne aflam de ceva timp la munte, în frumoasa stațiune Sovata, când am fost sunați de o familie de prieteni, să ne comunice că, știind că suntem la Sovata, s-au decis să vină și ei să petreacă o zi alături de noi. În maxim două ore suntem la voi, ne-au informat, spre mirarea noastră, care făcuserăm mai bine de șapte ore cu mașina drumul de acasă până la Sovata. Cum așa? i-am întrebat cu suspiciune. Venim cu micuțul nostru avion, așteptați-ne la Aerodromul de lângă Ghindari. Așa am aflat noi că, la doar 18 km de Sovata, se află un aerodrom, în fața căruia Pensiunea Gerendás din Ghindari domină cu încredere mirificul peisaj specific zonei, așteptându-și oaspeții sosiți acolo cu mașina sau, cine poate, cu avionul.

În ziua în care ne-am așteptat prietenii la aerodrom doar am admirat pensiunea, care, așezată într-un loc cu natură darnică, înconjurată de pajiști de un verde curat, este ca o invitație la popas, la mâncare bună și la tihnă. Dar în această iarnă, după un periplu de câteva ore prin Sovata, am luat brusc decizia să mergem să mâncăm chiar aici, la pensiunea care ne încântase atât de mult în vară, așa cum o văzuserăm așezată pe dealul din fața aerodromului. Așa am ajuns să ne bucurăm de un prânz delicios în restaurantul frumoasei Pensiuni Gerendás din Ghindari, care ne-a încântat cu arhitectura ei rustică și cochetă și pe care am găsit-o încă gătită de podoabele ce aminteau de sărbătoarea Crăciunului care tocmai trecuse.

Pensiunea Gerendás din Ghindari

Pensiunea Gerendás din Ghindari este așezată pe DN 13A, care leagă Sovata de Târgu Mureș, mai precis de Bălăușeri, locul unde DN 13A dă în E60. Locația se află pe partea dreaptă a șoselei, venind dinspre Sovata, între satele Chibed și Ghindari. Nu ai cum să nu o observi, căci locul este de o frumusețe specială și vara, și iarna: de-a lungul șoselei se întind pajiști largi, străjuite de munții din spate, iar pensiunea îți apare dintr-odată pe coama dealului, mândră și tare plăcută ochiului, supraveghind parcă, ca o doamnă aprigă și decisă, întreaga zonă. Mie mi-au atras atenția în mod deosebit scrisul caligrafic, foarte elegant al numelui pensiunii, dar și arhitectura rurală a acestei construcții din lemn sculptat, cu terasele pline de flori roșii pe timpul verii.

După cum am spus, noi am oprit la pensiune doar pentru a lua prânzul. Dar pensiunea oferă și spații de cazare, având, după cum am aflat, în jur de 10 camere dotate cu aer condiționat și acces la internet. Am dat o raită în jurul clădirii, și am făcut un tur ca o plimbare, căci este o încântare să mergi pe aleile perfecte din jurul construcției și să te bucuri de priveliște. În fața pensiunii se află Aerodromul de la Ghindari, care oferă doritorilor zboruri de agrement. În jurul pensiunii există locuri de parcare din belșug, loc de joacă pentru copii, iar la marginea terenului curge un mic pârâiaș pe care îl poți traversa trecând peste poduri micuțe construite din lemn, vara bogat ornamentate cu flori. La câțiva metri distanță în spatele pensiunii începe pădurea, astfel încât cu siguranță pot fi văzute în zonă diverse animăluțe din fauna locală.

Pensiunea Gerendás din Ghindari
Pensiunea Gerendás din Ghindari

Pensiunea Gerendás din Ghindari este o construcție din lemn, în care ceea ce atrage imediat sunt terasele din lemn, cu stâlpi masivi, decorați cu ornamente sculptate în lemn. Zi de iarnă fiind, terasa locației era goală, așa că am intrat în restaurantul aflat la parter. Este de fapt o încăpere mare, pe două niveluri, pe care am găsit-o aproape plină, cu angajații localului foind de colo-colo, printre turiști. Interiorul este de asemenea din lemn, cu grinzi generoase la vedere, lucru explicabil, ținând cont de faptul că în limba maghiară gerendás înseamnă grinzi.

Pensiunea Gerendás din Ghindari

Restaurantul pensiunii este un resturant cu specific unguresc. De pe suportul pentru farfurii am aflat chiar că restaurantul a primit de curând din partea unei reviste de specialitate din Ungaria, pe baza voturilor unor specialiști și ale cititorilor, distincția de cel mai bun restaurant cu specific unguresc din Transilvania. Așa cum aveam să aflăm și noi, mâncărurile sunt delicioase, porțiile generoase, iar servirea destul de rapidă și corectă. Mie mi-a plăcut suportul pentru farfurii, realizat sub forma unei foi de ziar scris în două limbi, română și maghiară, cu care, în așteptarea mâncării, îți puteai umple timpul citind diverse informații despre locația în care ne aflam, impresii ale oaspeților ce au trecut cândva pragul resturantului sau glume, amuzându-te de caricaturi sau chiar completând un rebus sau rezolvând cuvinte încrucișate. Mai mult mi-a plăcut însă meniul, realizat impecabil, pe o hârtie de o calitate deosebită, colorat și bogat în informații și imagini sugestive. Felurile alese de noi ne-au plăcut și am apreciat că, pe lângă mâncăruri obișnuite, ce pot fi găsite în orice restaurant, găsești aici și feluri deosebite, cu un specific anume, cum ar fi, de exemplu, tocana de cerb.

Pensiunea Gerendás din Ghindari

Zi de iarnă calmă și solară, o pensiune frumoasă așezată mândră pe coama unui deal, de pe care se vede un peisaj care te calmează și te umple de bucurie, un restaurant cu aspect rustic și cu mâncăruri alese, perfect gătite, cam așa aș rezuma, în câteva cuvinte, experiența noastră la Pensiunea Gerendás din Ghindari. Este o locație în care sigur vom mai ajunge în viitor!

Localizare: str. Principală nr. 332/A/4, Ghindari, județul Mureș, pe DN 13A, ce leagă Sovata de Bălăușeri, apoi de Târgu Mureș.

A nu se confunda, după nume, cu Pensiunea Gerendás din orașul Vlăhița, județul Harghita.

Nu foarte departe de pensiune, tot pe drumul către Bălăușeri, puteți merge în localitățile imediat următoare, ca să vă delectați cu minunatele flori de la florăria angro Faribo Prodcom SRL de la marginea satului Trei Sate, firmă situată în 2022 pe locul 1 în Top Afaceri România, sau să vedeți Castelul Rhedey, în orașul Sângeorgiu de Pădure, vizitabil din oră în oră în toate zilele lucrătoare ale săptămânii.

Pensiunea Gerendás din Ghindari vara. Sursă foto: adelaparvu.com

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *