Pentru cine ajunge în Praid, localitate învecinată cu binecunoscuta stațiune balneoclimatică Sovata, posibilitățile de a petrece timpul liber sunt diversificate. Pe lângă vizitarea Salinei Praid, a Muntelui de Sare sau a Căsuței Răsturnate, pe lângă relaxarea la ștrand, în zonele de SPA sau în plimbările pe străzile Praidului pline de terase, resturante, căsuțe, chioșcuri și tarabe cu diverse produse tentante pentru turiști, o vizită la Casa Fluturilor Tropicali din Praid vă va transpune într-un cadru natural minunat, plin de gingășie și culoare.
Am vizitat și noi această casă inedită într-o zi luminoasă de vară, când am luat-o la pas pe o frumoasă străduță a Praidului, pe care am admirat casele bonome, tihnite, cu grădini pline de un verde sănătos și ispititor dormitând sub soarele cald de vară. Pe această străduță, Strada Küllőmező, la nr. 55 D, o clădire inedită invită turistul să facă popas într-un spațiu la fel de inedit, plin de fluturi tropicali gingași și frumos colorați, o adevărată atracție în egală măsură și pentru copii, și pentru adulți.
Deschisă în primăvara anului 2012 de Asociația Geografică Vulticulus, Casa Fluturilor Tropicali din Praid s-a impus imediat pe plan turistic, prin eforturile sale de a a oferi vizitatorilor un loc special în care să își petreacă timpul liber și din care să plece îmbogățiți cu informații interesante despre aceste delicate vietăți care sunt fluturii. Concret, în interiorul clădirii, a fost amenajată o încăpere în care a fost creat un microclimat tropical, unde trăiesc sute de exemplare din 14-16 specii de fluturi exotici din America de Sud, Asia și Africa.
Spațiul expozițional este format dintr-o încăpere de circa 150 metri, cu aer cald și umed, în care zboară nestingheriți fluturi și mici păsări exotice. În mijlocul încăperii se află un mic iaz amenajat cu nuferi, alte plante acvatice și mici insulițe de piatră pe care viețuiesc câteva broaște țestoase. O alee circulară din pietriș înconjoară acest iaz, purtând turiștii printr-un mediu plin de plante luxuriante, pe frunzele cărora se odihnesc fluturi delicați și printre crengile cărora zboară mici păsări la fel de colorate ca și fluturii. Este un mediu fascinant în care poți învăța pe viu lecții de biologie despre gingașele insecte care zboară fără frică, oprindu-și de multe ori zborul chiar pe umărul sau mâna turiștilor. Fluturii sunt hrăniți cu fructe zemoase, în special citrice și banane, lăsate din loc în loc pentru ca aceste elegante insecte să poată gusta din ele oricând doresc.
.
Într-un capăt al acestei încăperi se află un incubator în care se pot observa fluturi în diferite stadii de dezvoltare. Incubatorul respectă condiții prielnice metamorfozării coconului în fluture: temperatura este constantă, între 26-30°C, iar umiditatea de 80% până la 100%. Din câte am citit, toți fluturii aceștia frumoși care zboară prin încăpere sunt comandați la diferite ferme de fluturi de pe alte continente sub formă de crisalide, care sunt lăsate în incubator circa două săptămâni, până când metamorfozarea este completă, iar fluturii sunt lăsați liberi să își ia zborul, spre încântarea turiștilor veniți să îi vadă.
În celălalt capăt al încăperii, un alt panou evidențiază speciile de fluturi, cu imaginea sugestivă a fiecărei specii și numele acesteia. La Casa Fluturilor Tropicali din Praid se dezvoltă în jur de 12 specii de fluturi, dintre care cele mai îndrăgite sunt speciile: fluturele Azur, care, ajungând până la 30 de centimentri, este considerat cel mai mare din lume, fluturele Atlas, care poate atinge dimensiunea de 25 de centimetri sau fluturele-frunză indian, supranumit „Marele Maestru“. Sunt fluturi frumos colorați, delicați, încântători, care aduc bucurie privitorilor și multă curiozitate în rândul copiilor. De altfel, chiar acesta este scopul înființării acestei case de fluturi: un scop didactic care să ofere pe viu informații despre specii de fluturi tropicali, întâlnite doar în locuri amenajate din țara noastră.
Interesant este și istoricul apariției acestui spațiu expozițional. Ideea s-a născut în urma unei vizite la expoziția „Sensational Butterflies” de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. În anul 2011 are loc prima expoziție temporară în parteneriat cu Muzeul „Haáz Rezső” din Odorheiu Secuiesc, iar în 2012 este deschis la Praid Casa Fluturilor Tropicali care, din 2017, își va găsi adăpost în frumoasa clădire în care ne aflam și noi acum. De atunci, organizatorii se pot mândri cu alte expoziții de fluturi exotici pe care le-au avut în diferite locații din țară și din afară țării: București, Iași, Oradea sau Suceava, Hajdúszoboszló și Budapesta din Ungaria, Liberec din Republica Cehă etc.
Casa Fluturilor Tropicali din Praid este un spațiu inedit, viu, fascinant, plăcut și relaxant, pe care l-am vizitat cu plăcere și care trebuie apreciat pentru ceea ce oferă. Singurul meu regret a fost că spațiul expozițional nu este mai amplu, astfel încât să putem petrece timp mai mult acolo. La plecare, ne-am achiziționat însă câteva suveniruri din încăperea din fața celei în care se află expoziția, acolo unde se vând biletele de intrare și care oferă, de asemenea, suveniruri, multe dintre produse create sub sloganul „Inspired by butterflies”, dulciuri, băuturi răcoritoare și altele.
.
.
De reținut:
- Casa Fluturilor Tropicali din Praid, judeţul Harghita este prima casă de fluturi permanentă din România.
- Într-un spațiu special amenajat, în care a fost creat un climat un microclimat tropical, cu aer cald și umed, viețuiesc în jur de 12 specii de fluturi tropicali.
- Casa Fluturilor Tropicali adăpostește câteva sute de fluturi frumoși, delicați și impresionanți, precum și un incubator unde se metamofozează coconi aduși de la ferme de fluturi de pe alte continente.
- Spațiul expoziționa a luat naștere la inițiativa Asociației Geografice Vulticulus.
- În anul 2016, firma a fost nominalizată de Fundația „Példakép” din Ungaria ca model de afacere a anului.
- Clădirea din Praid în care se află expoziția de fluturi tropicali, inedită prin aspectul ei, a fost nominalizată la bienala arhitecturii contemporane Arhitectura.6, în anul 2018.
- Localizare: DN13A Bălăușeri-Miercurea Ciuc, localitatea Praid, strada Küllőmező nr. 55, județul Harghita.
- Casa Fluturilor Tropicali din Praid este deschisă doar în lunile iunie-septembrie, între orele 9.00-19.00. Prețul biletelui nu este doarte mare, diferă în funcție de adult sau de copil și, cu siguranță, se schimbă de la an la an.
- Date de contact:
-tel. 0740557264
-e-mail: vulticulus@gmail.com
-pagină de Facebook: https://www.facebook.com/butterflyhouse.praid.parajd/
-website: butterflyhouse.ro