Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Acasă Destinații turistice

Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Despre Grădina Zoologică din Târgu Mureș auzisem de mai demult că este cea mai mare grădină zoologică din țară și un loc care merită vizitat, pentru că adăpostește animale pe care alte grădini zoologice nu le are. Așa că vara trecută, când am ajuns în Târgu Mureș, Transilvania, am făcut popas și în acest loc.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș este așezată în partea de est a orașului, pe platoul Cornești, la cea mai înaltă cotă a localității – 197 metri deasupra orașului – făcând parte din Pădurea Mare formată din stejari, fagi și carpeni, loc străvechi, cu copaci bătrâni, ce oferă un mediu de viață confortabil animalelor. Mi-a plăcut drumul spre grădină și apoi aleea care duce către intrarea în acest spațiu, o stradă umbrită, bine asfaltată, cu băncuțe pe margine și multe tarabe la care se vindeau diferite produse alimentare sau suveniruri. Este vorba despre strada Verii, iar porțiunea pe care ne aflam este ultima bucată din această stradă, care sfârșește exact la poarta Grădinii Zoologice. Cred că și dacă am fi găsit grădina închisă, simpla plimbare pe această alee, pe sub copacii frumoși dezvoltați care o mărgineau, ar fi putut să mă mulțumească, căci chiar m-am simțit bine pășind în acel spațiu liniștit și revigorant.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Grădina Zoologică din Târgu Mureș se întinde pe o suprafață de 42 de hectare și adăpostește peste 900 de viețuitoare aparținând a 150 de specii, fiind singurul loc din țară în care pot fi găsite animale precum elefanții sau maimuțele gibon. Grădina a luat naștere în 1964, la inițiativa lui László Rend, care a reușit să adune într-un perimetru de circa 600 metri pătrați 2 urși, 3 lupi, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară. De-a lungul anilor, grădina s-a tot extins și a primit noi și noi specii de animale, ceea ce a făcut ca în prezent această grădină zoologică să primească anual vizita a în jur de 100.000 de vizitatori, adulți și copii.

În zi de vară și cu poftă de a vizita locurile frumoase ale orașului, am oprit și noi la poarta acestei grădini zoologice, am plătit biletul de intrare și am pornit pe aleile grădinii. Un panou informativ ne-a îndrumat pașii, indicându-ne în ce zone ale grădinii putem vedea diferitele specii de animale care sălășuiesc acolo.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Prin Grădina Zoologică din Târgu Mureș te plimbi uneori ca printr-o pădure. Flora este foarte bine dezvoltată în zonă și unele alei se pierd printre copaci maiestuoși, ce oferă o umbră binecuvântată, atât vizitatorilor, cât mai ales animalelor. Plimbând-ne prin spațiul grădinii, am observat că pavilioanele, gardurile, stâlpii, mare parte din clădiri nu sunt modernizate, ele păstrând aspectul inițial și urmele vechimii, dar am înțeles că exact acest lucru se dorește pentru viitor, modernizarea pavilioanelor și formarea unei zone de tip safari. Cu toate acestea, grădina zoo din Târgu Mureș rămâne un spațiu cu aer curat, sănătos, cu verdele naturii care te relaxează, devenind totodată un loc interesant, atractiv, educativ, ce ne bucură cu frumusețea și diversitatea lumii animalelor.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Cât despre animale, acestea sunt în număr mare și într-o diversitate foarte mare, lucru care îți dă ocazia de a vedea animale rar întâlnite pe la noi, începând cu diferite specii de păsări sau pești, până la animale impunătoare, precum leul, ursul, elefantul. Animalele sunt așezate pe sectoare, în pavilioane sau în medii speciale, în conformitate cu mediul în care le place să trăiască.

Pavilionul maimuțelor, o clădire vastă, plină de plante, arbuști și arbori exotici, adăpostește diferite specii de maimuțe, precum gibonul, macacul, cercopitecul, maimuța apela, maimuța colobus, macacul japonez, mangabey cu burta galbenă. Nu mi-a plăcut faptul că maimuțele erau închise și nu lăsate în aer liber, dar aveam să văd și afară alte specii de maimuțe.

Un alt pavilion are aspectul unei jungle tropicale în care foiesc voioase tot felul de specii de păsări: zebră australiană, cacadu galah, ara macao, peruși, porumbel imperial, ara albastru-galben, papagal călugăr, papagal nimfea, papagalul micul alexandru, papagal rozella.

Urmează apoi zona peștilor, a broaștelor țestoase și a șerpilor, dormitând în bazine și zone special amenajate.

Zonele pentru animale amenajate afară sunt și mai interesante. Numeroase animale pot fi admirate aici, unele specii conviețuind alături în cele mai bune condiții. Fascinante sunt mai ales animalele mari, precum elefanții, urșii, leii, tigrul, pantera, ursul, bizonul, cămila, dar în egală măsură și zebra, girafa, cerbul și căprioarele. Mie mi-a plăcut foarte mult și zona pentru păsări, cu elegantele lebede și mai ales cu berzele lăsate libere, care nici că se dădeau duse de acolo, deși un cer întreg le aștepta.

Alte spații sau pavilioane sunt destinate turiștilor. Există astfel puncte de observație, de unde animale precum lupul sau ursul pot fi văzute mai bine. Există pavilionul istoric, destinat unor activități culturale, sau foișorul de relaxare, acolo unde turiștii se pot așeza și organiza un picnic.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș
Grădina Zoologică din Târgu Mureș

Îți trebuie timp ca să vizitezi Grădina Zoologică din Târgu Mureș, o întreagă după-amiază poate fi petrecută acolo fără să te plictisești. Spațiul amplu al grădinii relaxează, emoționează, amuză, educă, în funcție de ceea ce vezi și de zonele prin care treci. Nu sunt o fană a grădinilor zoologice, pentru că le consider locuri în care animalele nu au ce căuta, iar dacă sunt acolo, scoase din mediul lor natural și închise în cuști sau spații limitate, acest lucru s-a întâmplat doar pentru divertismentul oamenilor. Tocmai de aceea, ce mi-a plăcut la această grădină a fost faptul că animalele nu mi-au stârnit milă, că păreau îngrijite și că, în mare, condițiile de trai ale animalelor păreau, cât de cât, acceptabile.

Grădina Zoologică din Târgu Mureș este un loc captivant, atractiv, frumos amenajat, care încântă în special copii. Să recunoaștem însă, și pentru noi, adulții, momentele în care vedem o girafă, un urs, un tigru, o cămilă, un cerb în carne si oase sunt momente care nu apar decât rareori în viața noastră, așa că fascinația rămâne una dintre elementele care ne-a caracterizat vizita pe aleile din Grădina Zoologică din Târgu Mureș.

Pentru confortul vizitatorilor și al turiștilor, există alături de grădină o parcare amplă, unde vă puteți lăsa mașina, iar de la standurile de pe strada Verii vă puteți achiziționa apă și gustări cu care să vă astâmpărați setea și foamea, dacă rămâneți mai mult timp în acest spațiu. Cine dorește, își poate savura mîncarea adusă de acasă în zona de picnic special amenajată. Pentru familiile cu copii mici, la intrarea în grădină se găsesc cărucioare destinate acestora, astfel încât părinții să nu fie nevoiți să se plimbe prin spațiul grădinii cu copiii în brațe.

Informații mereu actualizate, referitoare la diverse activități desfășurate în spațiul grădinii zoologice, programul de vizitare sau prețul biletelor găsiți pe acest site: zootirgumures.ro.

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *