Cetatea Medievală din Târgu Mureș
Acasă Destinații turistice

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Îmi place foarte mult să vizitez cetăți; cred că cetățile sunt locurile mele preferate atunci când mergem să vedem obiective turistice, pentru că iubesc încărcătura lor istorică, sentimentele speciale și lecțiile pe care mi le oferă. În vara aceasta am vizitat și Cetatea Medievală din Târgu Mureș, o locație interesantă, un punct de reper al orașului și un loc în care orice turist trebuie să oprească.

Ceva din această cetate mi-a amintit oarecum de Sighișoara, poate faptul că pătrunzi în ea și te plimbi pe alei sau te așezi să te relaxezi la una dintre mai multele terase răspândite în spațiul cetății. Fără a avea frumusețea Cetății Medievale din Sighișoara, Cetatea Medievală din Târgu Mureș are totuși un farmec istoric care încântă, beneficiază de spații verzi ample, de clădiri istorice în care merită să intri și de obiective turistice la care este musai să faci popas.

Teoretic, cetatea din Târgu Mureș este poziționată pe Bulevardul Cetății. Practic însă, în cetate se poate intra din mai multe direcții, căci având suprafața de 4.3 hectare, cetatea își deschide porțile pe mai multe laturi ale sale. Pe oricare parte ai alege să intri, accesul este gratuit, iar cetatea te primește simplu și reținut, ca o doamnă trecută prin viață, care știe foarte bine vremelnicia lumii și a pașilor care se aud pe caldarâm. Căci de aici vine tot fiorul vizitării unei cetăți, din perpetuarea ei stoică peste secole, rezistența în fața intemperiilor și dârzenia de a rezista timpului care, deși îi lasă urme pe obraz, încă nu a doborât-o în neuitare.

Din câte am citit, Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost construită în locul unei alte fortificații și mai vechi, ridicată în 1492 voievodului Transilvaniei, Báthori István. Această fortificație a fost distrusă în anul 1601, în urma unei invazii, iar în locul ei s-a ridicat, între anii 1602-1652, cetatea pe care o putem vedea și astăzi. Este o cetate în formă pentagonală, prevăzută cu șapte bastioane construite din cărămidă și piatră de râu, formate din 3 sau 4 niveluri, cu scări interioare din lemn. Bastioanele acestea, care aparțineau breslelor orașului, serveau și ca turnuri de apărare. Bastionul Mic Báthory, Bastionul Tăbăcarilor, Bastionul Blănarilor și Lăcătușilor, Bastionul Dogarilor, Bastionul Croitorilor, Bastionul Cizmarilor și Bastionul Portii sunt vizibile și astăzi și se alătură altor obiective turistice răspândite pe întreaga suprafață a cetății, precum Mănăstirea Reformată, Clădirea Manutanței (Comandamentul) care adăpostește Muzeul de Arheologie și Istorie, Fântâna Mănăstirii, Pivnița de vinuri, Poarta Batantă și altele.

Planul cetății

Noi am pătruns în cetate prin Bastionul Porții, pe o poartă prevăzută cu o punte mobilă, care se poate ridica cu ajutorul unui sistem de scripeți cu lanțuri. Această punte acoperă o groapă-capcană, cu lățimea de circa 3 m și adâncimea de circa 4 m – sistem defensiv medieval. Pe partea interioară a bastionului, se află un cerdac de lemn la care ajungi urcând o scară de lemn, iar deasupra este dezvăluită o inscripție în limba latină, dar și anul ridicării bastionului, 1613. Intrând pe această poartă, interiorul cetății ți se dezvăluie amplu, primitor, cu alei largi, pietruite cu piatră cubică, cu spații verzi în care umbra copacilor maiestuoși atrage și încântă în egală măsură și cu sumedenie de indicatoare care arată direcția spre diferite obiective turistice.

Trecând pe aleile cetății, de la un obiectiv la altul, descoperi aici urmele vechimii și temeinicia lucrurilor bine făcute cândva, care le-a asigurat rezistența în timp. În urma săpăturilor arheologice, au fost descoperite mai multe locuri interesante, precum un atelier de prelucrare a bronzului, pivnița unei case din secolul al XV-lea, o fabrică de cărămidă din secolele al XVI-lea – al XVII-lea, o bucătărie aproape complet utilată din secolul al XVII-lea.

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

.

Cetatea Medievală din Târgu Mureș
Cetatea Medievală din Târgu Mureș
Cetatea Medievală din Târgu Mureș
Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Impresionantă este și Biserica Reformată din interiorul cetății, cel mai important edificiu din acest spațiu. Biserica Cetății, cum i se mai spune, este în prezent cea mai mare biserică din oraș și, prin modul construirii sale ce aparține stilului gotic, este considerată monument istoric. Ridicată în perioada franciscană, biserica a cunoscut trei faze de construcție: 1350–1370 – când a fost construită capela și mănăstirea, 1370–1400 – când s-a construit partea pentru corul bisericii și 1400–1450 – când au fost finalizate biserica și turnul. Mai târziu, pentru că populația orașului ajunsese în principal reformată, cultul bisericii a fost și el schimbat în biserică reformată. Abia prin anii 1700 biserica a ajuns în forma pe care o vedem și astăzi. Alcătuită din două părți, navă și altar, cu o lungime de 52 de metri, biserica se evidențiază prin turnul central, înalt de 55 de metri, format din patru nivele, cu acoperiș prevăzut cu turnulețe în cele patru colțuri ale sale. Turnul cu ceas adăpostește clopotele bisericii. În interiorul clădirii, poate fi admirată o frumoasă orgă, creația unui cunoscut constructor de orgi din Brașov, Johannes Prause.

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

.

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Clădirea Comandamentului (Manutanța), o altă clădire monument istoric, adăpostește Muzeul de Arheologie și Istorie, în care am intrat și noi pentru a-l vizita, oprire în care eu am admirat mai ales actele și documentele cu scrisuri caligrafice interesante. Clădirea a fost ridicată inițial pentru a servi ca sediu primăriei orașului, dar în timpul ocupației austriece, ea a fost transformată în comandament și așa a rămas până astăzi.

Cetatea Medievală din Târgu Mureș

Cetatea Medievală din Târgu Mureș a fost nu de foarte mult timp restaurată și reprezintă punctul central al orașului, spațiul în care locuitorii urbei vin pentru a se plimba, a se relaxa și a face fotografii sau în care se organizează diverse evenimente culturale. Este un loc vivace, alert, fremătător, amestec de istorie și prezent, de vremuri uitate și vremuri moderne, de trecut și viitor. În egală măsură, reprezintă un punct de interes pentru turiștii ce vin în oraș, care nu ezită să facă un popas aici, așa cum am făcut și noi, pentru a se bucura de farmecul unei cetăți medievale care, astăzi, reprezintă inima unui întreg oraș.

Nu pot să nu amintesc și de Bulevardul Cetății, o stradă care mi-a mers la inimă. Bulevardul Cetății este o arteră importantă a orașului aflată de-a lungul unei laturi ale cetății, o stradă cu iz de poveste, cu aspect romantic și atmosferă nostalgică. Aspectul acestei străzi atestate încă din 1722 se datorează unui merituos primar al orașului Târgu Mureș, György Bernády, din a cărui inițiativă orașul a fost mult modernizat, s-au construit două clădiri reprezentative pentru oraș, Palatul Culturii și Palatul Administrativ, astăzi obiective turistice deosebite, iar pe ambele părți ale bulevardului amintit s-au plantat arbori de sâmbovină, originari din America de Nord. Acești arbori acum frumos dezvoltați, felinarele înalte și elegante, băncile ascunse cochet pe marginea străzii fac din această stradă un loc de promenadă plăcut, care te duce parcă în vremuri de demult, în timpul jobenelor și al umbreluțelor de tulle.

Bulevardul Cetății

Bulevardul Cetății sfârșește în strada Avram Iancu, pe care se află și Casa Memorială Avram Iancu. Aici, la câțiva metri de bulevard, se află micuța stradă pe care se află renumita Scară Rákóczi, ce face legătura între acest bulevard și strada Revoluției. De ce renumită? Pentru că această scară a fost costruită pe la începutul secolului XX, în 1902, ca un omagiu adus principelui Ferenc Rákóczi al II-lea, investit ca principe al Transilvaniei în 1707. Scara formată din 70 de pietre din andezit a devenit și mai cunoscută în 2014, când, în cadrul unui proiect intitulat “Digital Transilvania” al Asociaţiei Green Art Tour, scara a fost picată cu motive tradiționale, în scopul de a atrage cât mai mulți turiști în Târgu Mureș. Astfel pictată, scara a fost declarată de către publicaţia Bored Panda drept cea mai frumoasă scară pictată din lume, pe baza voturilor cititorilor. Pentru că auzisem de ea, mi-am dorit tare mult să văd această scară, pe care însă am găsit-o într-un mod dezamăgitor.

Ceea ce în 2014 arăta așa:

Sursă foto: lataifas.ro
Sursă foto: jurnal.ro

în prezent arată așa, ca o palmă pe obrazul nepăsării al celor din Târgu Mureș, care nu au știut să aprecieze și să păstreze ceva ce a reușit să aducă renume orașului:

Scara Rákóczi
Scara Rákóczi
Scara Rákóczi

Dincolo de acest aspect, Cetatea Medievală din Târgu Mureș este doar unul dintre multele obiective turistice care dau farmec acestui oraș din Transilvania, pe care vă invit să îl vizitați, atunci când aveți ocazia.

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *