Orașul Iași
Acasă Destinații turistice

Orașul Iași – atmosfera boemă a orașului celor șapte coline

„La Iaşi sunt cele mai frumoase fete!
Teodoreanu râde azi şi-ar mai
Rescrie în romanul lui, cochete
Cuvinte pentru dulcea Lorelei;
În mine şi în tine, menuete 
-ahhh…gând de scriitor din lumi, hai-hui-
Ne-ar pune azi sub tei, priviri de fete,
Ca simplu epitet, prin pana lui…”    Shanti Nilaya

Așa își imagina poeta Shanti Nilaya Iași-ul, într-un dialog poetic cu o altă scriitoare cunoscută în lumea culturală a acestui oraș moldovenesc. Căci atmosfera blândă și boemă a orașului „celor șapte coline” nu poate fi decât o sursă bună de inspirație pentru sufletele sensibile, îndrăgostite de frumos.

Orașul Iași vine pentru mine de undeva din urmă și nu îmi aduce o amintire tocmai plăcută. Primul meu contact cu Iași-ul mi-l amintesc vag, când mama mă lua cu ea în luna octombrie la slujbele oficiate la Catedrala Mitopolitană, în ziua când toată lumea umplea străzile orașului, ziua Sfintei Parascheva. Din vizitele mele de pe atunci în Iași nu îmi amintesc însă mare lucru, iar ceea ce îmi amintesc nu sunt amintiri prea frumoase: drumul de la gară spre biserică și înapoi, mereu pe fugă, coada nesfârșită de oameni dintre care tot ce puteam vedea era doar cerul, trenurile mereu aglomerate. Nu am amintirea străzilor, a clădirilor, a plimbărilor pe îndelete; cu alte cuvinte, nu am nicio amintire despre ceea ce însemna pe atunci Iași-ul.

Nici când am revăzut orașul peste ani, adult fiind, acesta nu a reușit să mă încânte. Reveneam în Iași după ani de zile și motivul revenirii nu era deloc fericit. Băiatul nostru mai mare se îmbolnăvise grav și trebuia mutat într-un spital dintr-un oraș mai mare decât în cel în care trăiam noi, pentru investigații mult mai serioase. După oscilări între spitalele din București, Cluj, Târgu Mureș, Iași, am ales într-un final Iași-ul, iar acum, când totul s-a terminat cu bine, consider că am făcut atunci alegerea corectă. Am revenit în oraș după ani de zile, iar impresia pe care mi-a lăsat-o la primul contact nu a fost deloc plăcută. Nimerisem și într-un moment nu tocmai prielnic, era iarnă, zăpada adunată în grămezi pe la colțurile străzilor se înnegrise de la praf și noxele mașinilor și dădea un aspect murdar și neîngrijit orașului, cerul era mereu cenușiu, iar toate acestea, suprapuse peste starea noastră de îngrijorare, mă făceau să nu văd nimic frumos în acest loc.

Treptat însă lucrurile au început să fie mai bune, starea băiatului nostru a început să se amelioreze, optimismul și încrederea noastră să crească. După lunile de spitalizare, a urmat perioada de recuperare și de controale repetate. După externare, timp de un an de zile am revenit lună de lună în Iași, iar pe măsură ce aveam vești tot mai bune, iar controalele medicale deveneau tot mai ușoare, Iași-ul a început să-și dezvăluie și pentru mine, în sfârșit, frumusețea și magia.

Ne făcuserăm obiceiul că sosirile în orașul Iași să nu mai fie rezervate doar controalelor medicale. Am considerat că trebuie să transformăm aceste momente în ceva frumos, care să ne lase amintiri plăcute. Așa că în zilele când soseam la Iași, după vizita la doamna medic și analizele de dimineață, în așteptarea rezultatelor, ne petrecem timpul plimbându-ne pe străzile bătrânului oraș. Așa am cunoscut farmecul Iași-ului, bătând la picior străzi, bulevarde, alei, rătăcind prin parcuri, printre clădiri, printre oameni, iar frumusețea lui de oraș liniștit, tihnit, atmosfera de viață boemă și pașnică m-a vrăjit definitiv. Și tot de atunci, orașul Iași a intrat definitiv în sufletul meu, considerându-l acum unul dintre cele mai moderne, efervescene, boeme orașe din România, curat, îngrijit, aerisit, captivant.

Ce ar fi de admirat în Iași?

Bisericile

Iași este cu siguranță un oraș al bisericilor, un oraș care emană spiritualitate și credință. Bisericile, cele mai multe dintre ele ortodoxe, fac parte din specificul acestui oraș, demonstrând caracteristica noastră de popor credincios, călăuzit de spiritul lui Dumnezeu. Ortodoxia este evidențiată în variaţiuni de rit şi etnie – biserici pe stil vechi, biserică armeană, biserică rusă de rit vechi. Punctul central al acestui centru spiritual este Catedrala Mitropolitană, reconstruită în sec. al XIX-lea pe locul Mitropoliei vechi, Biserica Albă din sec. XV, şi sfinţită în prezenţa regelui Carol I al Românei. Catolicismul este și el o ramură importantă a spiritualităţii zonei, în fruntea căruia tronează Catedrala Romano – Catolică „Adormirea Maicii Domnului”, biserică ce datează din sec. al XVIII-lea.

.

Orașul Iași

.

.

Orașul Iași

.

Clădirile

Clădirile pe care le vezi plimbându-te pe străzile din orașul Iași au un farmec aparte, cu iz de vremuri de demult. Sunt clădiri robuste, trainice, realizate în diferite stiluri arhitecturale, în care încântă pe de o parte aritectura, pe de altă parte faptul că este îngrijită, bine pusă în evidență. Nu prea vezi clădiri în ruină pe străzile Iași-ului. Indiferent că sunt clădiri administrative sau particulare, foarte multe construcții din acest oraș te invită să fie privite, admirate, apreciate. Multe dintre ele sunt totodată spații culturale, oferind un plus de culoare şi diversitate vieţii cultural-artistice, prin organizarea şi găzduirea de evenimente dintre cele mai diverse, precum expoziţii, seri de film, conferinţe, spectacole de teatru.

Orașul Iași
Orașul Iași

Străzile

Largi, aerisite, curate, îngrijite, străzile Iașiului aduc un plus de poveste orașului. O plimbare pe străzile cu arhitectură veche neo-românească din Iași este ca o binefacere. De fiecare dată când am luat la pas străzile din orașul Iași, m-am simțit relaxată, calmă, liberă de griji și gânduri negre. Plimbările prin Iași sunt ca o lumină în amintirea mea. Cu drag am străbătut la pas numeroase străzi, bucurându-mă de atmosfera lor boemă, de eleganța lor și de calmul tihnit al locuitorilor care treceau agale pe lângă mine sau se relaxau la o terasă. Mărginite de clădiri frumoase sau de spații verzi cu flori, farmecul străzilor din Iași nu pot trece neobservate; sunt ca o invitație într-o călătorie spre istoria, cultura, specificul acestui oraș din Moldova.

Orașul Iași
Orașul Iași

Monumentele și parcurile

Străzile din orașul Iași sunt străzi largi, bulevarde încăpătoare, pe care, din loc în loc, poți admira diferite monumente, rod al creativității ieșenilor și puncte de comemorare a unor evenimente din trecutul istoric al Iași-ului. În egală măsură, sunt prezente peste tot parcurile și grădinile boeme. Iași-ul este un oraș verde, în care natura este prezentă la fiecare pas, ceea ce face ca viaţa să fie mai relaxată şi mai sănătoasă. De amintit sunt Parcul Copou, cel mai vechi parc din oraș, sau Grădina Botanică, cu o impresionantă colecție de plante. O construcție care mie îmi place foarte mult este și Esplanada Elisabeta din Iași, o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă.

Monumentul Voievozilor
Monumentul Unirii
Parcul Copou
Parcul Copou
Statuia Independenței
Râpa Galbenă

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Iași este cel mai impresionant monument al orașului, o emblemă a oraşului cultural, exponent al neo-goticului şi casă a importante muzee. Palatul tronează falnic în mijlocul orașului, ca o invitație la cultură și spiritualitate, iar piața și locul de promendă amenajate în jurul acestuia devin cel mai efervescent loc al Iașiului. Palatul Culturii din Iași este o clădire simbol, construită în perioada 1906 – 1925 în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, adăpostind în prezent patru muzee și alte obiective muzeale valoroase pentru județul Iași.

Orașul Iași
Orașul Iași
Orașul Iași

Complexul urbanistic Palas

Înclinația orașului Iași către modernitate și adaptabilitatea lui la timpurile moderne sunt evidențiate de ansamblul urbanistic situat în zona Centrului Civic al municipiului Iași, în imediata apropiere a Palatului Culturii. Ansamblul este format din Palas Mall, întins pe o suprafață de 54.300 mp și cuprinzând numeroase magazine, restaurante, fast-food-uri, locuri de recreere, din United Business Center, un centru ce include 7 clădiri de birouri, și dintr-un minunat parc, amenajat pe o suprafață de 50.000 mp, pe locul fostelor grădini ale Curții Domnești din Iași. Aici se pot observa obiecte și clădiri istorice, precum turnul de strajă al Curții Domnești, elemente din lemn, jgheaburi, etc, și tot aici există un lac artificial, fântâni arteziene, alei de promenadă, cascade artificiale, arbori, arbuști și vegetație amplasată în trepte. Parcul Palas este locul care adună ieșeni și turiști la un loc, sosiți în număr mare pentru a participa la diverse evenimente care se desfășoară acolo și a se bucura de efervescența acestui loc de poveste.

Orașul Iași

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *