Brașov
Acasă Destinații turistice

Brașov – un oraș turistic cu oferte atractive

Brașov

Cu ani în urmă, să vizitez orașul Brașov era un vis neîmplinit. Deși trecusem prin multe alte frumoase locuri ale țării, Brașovul rămânea în continuare nevizitat și tot spuneam cât de mult aș vrea să ajung să văd acest oraș considerat cel mai frumos și cel mai turistic oraș din România. Așa se face că atunci când am împlinit o vârstă rotundă, soțul meu și o familie de prieteni mi-au organizat – surpriză – o excursie de un weekend în Brașov. Am petrecut atunci la poalele Tâmpei două zile minunate, iar dorința mea de a vedea acest oraș în sfârșit s-a împlinit.

Ceva ani mai târziu, locuiam pentru o perioadă temporară în Brașov. Așa e viața, te duce și te întoarce și se răstoarnă așa cum nici nu îți imaginai că ar putea-o face, iar ceea ce la un moment dat este un vis, în alt moment devine parte din traiul de zi cu zi. Brașovul a devenit pentru câțiva ani casa mea, iar ceea ce la început am văzut cu ochii unui turist, vedeam acum cu ochii celui care trăiește în orașul atât de mult adorat de turiști. Străbăteam zilnic orașul pe jos, în drumul meu de acasă până la serviciu, tot din dorința de a-l vedea și a-l cunoaște cât mai bine. Mergeam cu aceeași plăcere și pe bulevardele largi și gălăgioase, și pe străduțele cu case cochete și liniștite, cu mici grădinițe sau cu ferestrele pline de flori. În toate ipostazele sale, Brașovul mi-a mers la inimă și mi-a rămas definitiv acolo.

Dar ce ar fi atractiv de vizitat în Brașov, atunci când ești doar turist sau, de ce nu, simplu locuitor al orașului de sub Tâmpa?

  1. Piața Sfatului

Este punctul central al orașului, locul în care se adună toți turiștii, dar și localnicii ieșiți la plimbare și unde au loc toate evenimentele importante ale orașului. Atestată încă din Evul Mediu, piața a servit ca loc de orgaznizare a târgurilor și principal punct de întâlnire al negustorilor sași, unguri și români. Statutul ei de simbol al orașului nu s-a schimbat până în ziua de azi, căci, spațioasă, aerisită, frumos asfaltată, plină de terase, Piața Sfatului atrage în prezent mii și mii de turițti poposiți anual în Brașov. Piața Sfatului este astăzi una dintre cele mai impunătoare piețe ale Românei, un spațiu pietonal săsesc ce încântă nu doar prin arhitectura deosebită, cât și prin prezența muntelui Tâmpa deasupra ei, oferind o frumoasă panoramă montană. În Piața Sfatului și pe străzile înconjurătoare, pot fi admirate câteva clădiri de seamă ale Brașovului: Casa Sfatului din mijlocul pieței, cu Turnul Trompetiștilor, înalt de 48 metri, Casa Negustorilor (Casa Hirscher), Casa Filstich-Plecker, Casa Mureșenilor, Casa Seuler, Muzeul Civilizației Urbane Brașov. Foarte aproape de piață se află renumita Biserică Neagră, dar și Strada Sforii, una dintre cele mai înguste străzi din Europa.

2. Turnul Alb și Turnul Negru

Sunt două dintre cele patru turnuri câte a avut cetatea Brașovului așezate pe Dealul Warthe care s-au conservat foarte bine. Turnurile, aflate la o distanță mică unul de celălalt și conectate cândva de un pod mobil, au făcut parte din sistemul defensiv al cetății și sunt în prezent puncte de atracții turistice. Deși nu pot fi văzute și la interior, cele două turnuri merită vizitate pentru frumoasa priveliște pe care o oferă asupra centrului Brașovului. În plus, drumul către cele două turnuri pornește de pe Aleea După Ziduri, un alt obiectiv turistic, fiind o stradă de promenadă situată pe malul pârâului Graft, de-a lungul zidurilor și bastioanelor din partea de nord-vest a fortificațiilor medievale ale Brașovului. Fără să fie foarte înalte, cele două turnuri se remarcă prin arhitectura lor robustă, simplă, curată. Având o înălțime de 20 de metri, structurată pe 5 niveluri, Turnul Alb prezintă o formă de semicerc deschis ca o potcoava înspre oraș, și creneluri în partea superioară. Construit pe trei niveluri, Turnul Negru are formă de patrulater și acoperiș piramidal de sticlă.

3. Biserica Neagră

Așezată în partea de sud a Pieței Sfatului, Biserica Neagră nu este chiar neagră, dar și-a căpătat această denumire în urma unui eveniment neplăcut petrecut în 1689, când biserica, care avea pe atunci numele de Biserica Sfânta Maria, a fost și ea cuprins de puternicul incendiu ce a deteriorat mare parte din clădirile din centrul Brașovului, iar zidurile ei s-au înnegrit. Cu o lungime de 89 de metri și o înălțime de până la 42 de metri, Biserica Neagră este considerată cea mai mare construcție gotică din Europa de Sud-Est, a două construcție bisericească din țară, după Catedrala Neamului și una dintre cele mai importante construcții cu arhitectură gotică din România. Devenită un simbol al orașului Brașov, dominând prin somptuozitatea sa centrul vechi al orașului, Biserica Neagră este asaltată de turiștii veniți din toate colțurile lumii, pentru a o vedea și a-i admira frumusețea.

4. Catedrala Ortodoxă

Este poate cea mai inedită catedrală ortodoxă din România, prin faptul că este o construcție ascunsă între caselor negustorilor, făcând parte din șirul de case întins în partea de nord a Pieței Sfatului. Cu proporții reduse, catedrala are designul bisericilor ortodoxe grecești, cu un turn central și cu interior decorat cu fresce realizate în stil bizantin.

5. Bastionul Țesătorilor și Bastionul Fierarilor

Cele două bastioane făceau cândva parte din sistemul defensiv al cetății Brașovulu și sunt astăzi unele dintre cele mai bine păstrate bastioane din cele șapte câte avea cetate. Bastionul Țesătorilor, care în prezent adăpostește Muzeul Cetății Brașov, este construit pe patru niveluri și are o formă originală, un soi de patrulater cu o latură arcuită. Bastionul Fierarilor are trei niveluri și formă pentagonală, fiind în prezent sediu pentru Arhivele Brașovului. Ambele bastioane prezintă goluri de tragere, guri de păcură și turnuri de strajă.

6. Poarta Ecaterinei și Poarta Schei

Poarta Ecaterinei, singura poartă care dăinuie încă din timpurile medievale, este o construcție impunătorare, cu arhitectură deosebită, turn exterior înconjurat de patru foișoare și cu blazonul cetății înscripționat pe fațada porții. Construită în stil baroc, Poarta Schei servea ca punct de trecere din Schei în cetate. Are forma unui arc de triumf, cu o poartă centrală încadrată între alte două mai mici.

7. Cetățuia de pe Dealul Strajei

Situată în afara Cetății Brașovului, Cetățuia de pe Dealul Strajei (Dealul Cetății) a reprezentat și ea un punct important de apărare a cetății, având rolul de a împiedica atacarea acesteia. Deși aflată foarte aproape de centrul vechi al Brașovului, Cetățuia nu este în prezent deschisă publicului, intenționându-se intrarea ei într-un mare proces de renovare; seara însă, imaginea cetățuii de pe deal, frumos luminată, aduce un farmec în plus Brașovului, ca o mărturie în plus a timpurilor vechi.

8. Muntele Tâmpa

Este, de asemenea, un simbol al Brașovului, fiind atât de bine vizibil din centrul vechi al Brașovului. Muntele Tâmpa este un paznic neobosit peste Piața Sfatului, pe care o veghează fără încetare de atâta vreme. Pe Muntele Tâmpa se poate urca cu telegondola, care oferă o frumoasă priveliște asupra întregului oraș, iar de jos se poate admira panoul cu numele orașului Brașov, frumos luminat noaptea.

Imagini cu Brașovul sunt o sumedenie pe internet. Eu am să las aici câteva imagini cu centrul vechi al unui oraș liniștit și aproape pustiu, surprins într-o zi cu ploaie căzând nostalgic, ca un suspin șoptit peste sufletele melancolice.

Brașov – un oraș turistic
Brașov – un oraș turistic
Brașov – un oraș turistic
Brașov
Brașov – un oraș turistic
Brașov
Brașov – un oraș turistic
Brașov
Brașov
Brașov

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *