Biserica Evanghelică Luterană din Sebeș
Acasă Destinații turistice

Biserica Evanghelică din Sebeș – un monument gotic impresionant

În centrul vechi al orașului Sebeș, în fața micuțului parc din Piața Primăverii, atrage atenția un monument vechi, dar impresionant, care se încadrează perfect pe fundalul liniștit al orașului. Este vorba despre Biserica Evanghelică din Sebeș, Mühlbach în limba germană, un edificiu vechi de peste 800 de ani, construit în stil gotic, cu influențe ale stilului cistercian.

Am oprit să vedem această construcție în ziua în care drumurile ne-au dus prin Sebeș, un oraș-municipiu din județul Alba și, pentru că era vreme plăcută și simțeam nevoia de un mic popas, am decis să ne plimbăm un pic pe străzile din centrul vechi ale orașului. Așa am ajuns lângă această biserică evanghelică, pe care nu am ezitat să o și vizităm. Decizie înțeleaptă, căci acest monument sobru și impunător ne-a mers la suflet și ne-a confirmat încă o dată un lucru pe care l-am observat și în alte dăți și anume faptul că trecem de multe ori prin locații pe care le considerăm neinteresante, fără să știm de fapt ce bijuterii ascund în interiorul lor dacă nu oprim să le luăm la pas străzile, pentru a le descoperi comorile.

Biserica era deschisă în momentul în care am oprit la porțile ei și am pătruns în curtea edificiului cu ochii la zidurile roase de vreme, cu ferestre largi și înalte, terminate în forma specifică de flacără și delimitate longitudinal de coloane înalte de pe care privesc în zare statui sculptate în piatra rumegată de timpul scurs de-a lungul secolelor.

.

Biserica Evanghelică din Sebeș

După cum am citit într-un plan al bisericii afișat chiar la intrare, primele construcții ale acestui edificiu vin din vechime, de prin anii 1160-1260. Bazele bisericii din Sebeș au fost puse în secolul al XIl-lea de către coloniștii sași, dar marea invazie mongolă din 1241-1242 a distrus ceea ce au construit aceștia. Biserica este refăcută în stilul gotic cu influențe cisterciene, iar mai târziu edificiul a fost fortificat și prevăzut cu zid de incintă și două turnuri de apărare. Ansamblul bisericii cuprinde în prezent:

  • Biserica evanghelică
  • Capela „Sf. Iacob”
  • Casa parohială evanghelică, azi casa clopotarului
  • Zidul de incintă

Biserica Evanghelică din Sebeș, considerată un monument ilustrativ pentru goticul transilvănean, are o lungime de 43 de metri și impresionează prin monumentalitatea specifică stilului gotic. Interiorul este împărțit în mai multe nave longitu­dinale, delimitate prin șiruri de coloane subțiri. Nu poți să nu observi arcurile frânte sau ascuțite car formează bolta ogivală, specifică stilului gotic. Ca în multe alte biserici care respectă această arhitectură, pictura este întrebuințată mai puțin, predominând sculptura monumentală (statuară).

Biserica Evanghelică din Sebeș
Biserica Evanghelică din Sebeș

.

Biserica Evanghelică din Sebeș

.

Am găsit Biserica Evanghelică din Sebeș aproape goală, așteptând liniștită vizitatorii ocazionali. Ghidul binevoitor s-a oferit totuși să ne dea câteva informații despre acest edificiu impresionant. Acesta ne-a vorbit despre altarul bisericii, numit sugestiv Altarul cu Aripi. Realizat prin 1520, impresionant prin dimensiunile sale (13 metri înălțime și 6 metri lățime), acest altar este alcătuit dintr-o parte centrală și alte două părți laterale mobile, formate din două straturi ce se suprapun și care se pot deschide. Scenele reprezentate sunt Fecioara cu Pruncul încoronată de îngeri, în centru, și Bunavestire, Vizitaţiunea, Închinarea magilor şi Circumcizia, pe panourile laterale. În partea de jos, pe două consolele decorative se află două scuturi cu însemne heraldice: în dreapta vedem blazonul regelui Ludovic II (1516-1526), iar în stânga se află stema oraşului Sebeş. Restaurat și păstrat aproape în întregime, Altarul cu Aripi de la Sebeș este considerat cel mai valoros exemplu de artă gotică transilvăneană şi este cel mai mare din România.

Biserica Evanghelică din Sebeș

.

.

Un alt element interesant în Biserica Evanghelică din Sebeș este orga, despre care ni s-a spus că datează din 1791. Construită în stil romanic, această orgă este încă funcțională, dar este folosită ocazional. În biserică se mai află încă o orgă, mai mică, primită prin donație, precum și un pian negru, cu coadă, executat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Biserica Evanghelică din Sebeș

.

.

Un alt element interesant este și „piatra penitenţei”, o sculptură din piatră de alabastru, foarte grea, ce are sculptate în relief nişte feţe suferinde. Despre aceasta, ghidul ne-a spus că se atârna la gâtul femeilor adultere, care își înșelau soțul. Totodată, ca și în cetatea de la Biertani, și la Biserica Evanghelică din Sebeș cuplurile care nu se mai înțelegeau bine erau închise în turnul acesteia, pentru a împărți acolo un pat, o masă, o farfurie, o lingură, până se împăcau.

În acest turn am urcat și noi după ce am vizitat biserica. Niște scări spiralate din piatră roasă de timp urcă până în turnul în care stau cuminți patru clopote masive, precum și cutia care conține mecanismul vechi al ceasului amplasat pe turnul bisericii, încă funcțional. Mi-a plăcut să urcăm până în vârf, să vedem clopotele, grinzile vechi, obiectele de piatră părăsite în turn, precum și priveliștea cu Sebeșul care se întindea liniștit spre depărtări.

.

.

Biserica Evanghelică din Sebeș

.

Biserica Evanghelică din Sebeș este un monument impresionant, masiv și trainic, așezat chiar în centrul orașului Sebeș, lângă parcul din Piața Primăriei. Clădirea care dăinuie acolo se secole își păstrează farmecul neștirbit, făcând Sebeșul un oraș în care ai de ce să oprești.

Adresă: Piața Primăriei 5, Sebeș

Telefon: 0258731693

Preț intrare: 10 lei / persoană

La pas prin viață

Blog de călătorii

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *